Οριστικά στις 12 Ιουνίου η σύνοδος Τραμπ – Κιμ

Οριστικά στις 12 Ιουνίου η σύνοδος Τραμπ – Κιμ

Τέλος σε μία εβδομάδα αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας έβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας πως τελικά θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον ηγέτη της Πιονγιάνγκ Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη.

Νωρίτερα, στον Λευκό Οίκο μετέβη ο στενός συνεργάτης του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ, προκειμένου να παραδώσει στον Αμερικανό πρόεδρο επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Πιονγιάνγκ στον Λευκό Οίκο από το 2000.

Το περιεχόμενο της επιστολής δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε σε δημοσιογράφους πως επρόκειτο για ένα «πολύ ωραίο και ενδιαφέρον γράμμα». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters όμως, λίγο αργότερα, σε αποστροφή των δηλώσεών του, είπε ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη αυτήν την επιστολή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση. «Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε μια σχέση και θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν και σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ βοήθησε αρκετά ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως τόνισε, «δεν μου άρεσε αυτή η συνάντηση».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την ακύρωση της προγραμματισμένης για τις 12 Ιουνίου συνόδου κορυφής ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας στη Σιγκαπούρη.

Σε επιστολή του προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Ντ. Τραμπ ανέφερε τότε πως «δυστυχώς, λόγω της γεμάτης οργή, εχθρικής πρόσφατης ανακοίνωσής σας, αισθάνομαι ότι είναι ακατάλληλο, αυτή τη στιγμή, να έχουμε αυτή τη μακρόπνοη συνάντηση». «Μιλάτε για τις πυρηνικές δυνατότητές σας, αλλά η δικές μας είναι τόσο μαζικές και ισχυρές που προσεύχομαι στον Θεό να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθούν», τόνισε επίσης.

Ο Ντ. Τραμπ αναφερόταν σε σχόλιο της υφυπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Τσε Σον Χούι, που είχε επικρίνει σφοδρά τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος παραλλήλισε τη Βόρεια Κορέα με τη Λιβύη. Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Μάικ Πενς, η Τσε είχε πει: «Δεν μπορώ να κρύψω την κατάπληξη μου όταν τέτοιες βλακώδεις δηλώσεις βγαίνουν από το στόμα του Αμερικανού αντιπροέδρου».