
Οργή Ερντογάν κατά ΗΠΑ και ΕΕ για τις κυρώσεις και απειλές για αντίποινα!
Ψυχρολουσία στην Άγκυρα μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν εμφανώς εκνευρισμένος επιτέθηκε όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημειωτέων δεν έχει επιβάλει αλλά έχει προειδοποιήσει για κυρώσεις. Στο συμβάν έσπευσε να μετέχει και η Ρωσία με δηλώσεις υπέρ της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία αναμένει από τον νατοϊκό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να την υποστηρίξουν και να μην της επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά και την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, και προσέθεσε ότι ο ίδιος είναι αναστατωμένος που η Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
Ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ που περιλαμβάνει μια διάταξη για τέτοιες κυρώσεις.
Toυρκικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα «όπως είναι και το αναγκαίο»
Το τουρκικό ΥΠΕΞ δήλωσε σήμερα ότι απορρίπτει και καταδικάζει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Άγκυρα για τους S-400.
Ανέφερε μάλιστα ότι δεν υπάρχει τεχνική βάση για τον ισχυρισμό ότι το σύστημα S-400 θα θέσει σε κίνδυνο την άμυνα του NATO.
Επιπλέον, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ θα βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα «όπως είναι και το αναγκαίο».
Καλεί, τέλος, τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν το «σοβαρό λάθος» τους και να ανακαλέσουν την απόφασή τους το συντομότερο δυνατό.
Μόσχα: «Παράνομες» οι κυρώσεις
Η Ρωσία κατήγγειλε ως «παράνομες» τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
«Αυτή είναι μια ακόμη εκδήλωση μιας αλαζονικής στάσης απέναντι στο διεθνές δίκαιο, μια εκδήλωση των μονομερών και παράνομων καταναγκαστικών μέτρων που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά χρόνια, για δεκαετίες στα δεξιά και στα αριστερά», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.
Ικανοποίηση στην Αθήνα
Την ικανοποίησή της Ελλάδας για την επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Ελλάδα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Με πληροφορίες από το Euronews.com