Οργή Αγκυρας για το άσυλο στον Τούρκο: «Η ελληνική δικαιοσύνη πήρε το μέρος των εχθρών μας»

Οργή Αγκυρας για το άσυλο στον Τούρκο: «Η ελληνική δικαιοσύνη πήρε το μέρος των εχθρών μας»

Επίθεση εναντίον της Ελλάδα εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς.

Σε ένα… παραλήρημα με διαδοχικά tweets ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος (AKP), Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να «μάχεται εναντίον των συνωμοτών του πραξικοπήματος, όπως κάνουμε με την τρομοκρατία».

«Σε αυτή τη μάχη», προσθέτει «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ εκείνους που υποστήριξαν τους τρομοκράτες παρέχοντάς τους όπλα και που προστάτευσαν τους συνωμότες με δικαστικά διατάγματα».

Κορυφώνοντας την επίθεσή εναντίον της Ελλάδας είπε πως: «Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική δικαιοσύνη πήρε το μέρος των εχθρών της Τουρκίας με αυτή την απόφαση. Αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό και ντροπιαστικό από το να υποστηρίζεις τρομοκράτες».

«H μάχη κατά των συνωμοτών θα πρέπει επίσης να βασίζεται σε αρχές αντίστοιχες με αυτές της μάχης κατά της τρομοκρατίας», είπε ενώ σχολίασε πως «οι δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν τους συνωμότες του πραξικοπήματος ισοδυναμούν με την υποστήριξη της απόπειρας πραξικοπήματος».

Υπενθυμίζεται πως χθες, Τρίτη, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο το οποίο είχε χορηγηθεί στον Τούρκο πιλότο, Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι.

Αυτό σημαίνει πως ο συγκεκριμένος στρατιωτικός μπορεί να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική Πολιτεία θα ανάψει το «πράσινο φως» για την χορήγησή τους.

Η βάση πάνω στην οποία κινήθηκε η Ολομέλεια είναι πως δεν αποδείχτηκε ότι ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών. Μάλιστα γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς του ότι διέπεται από τις αρχές του Δυτικού Πολιτισμού και ότι ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών.

Μάλιστα, η πολυσέλιδη απόφαση επικαλείται τη συνθήκη της Γενεύης.

Μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό αναφέρει πως «από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάσει περιπτώσει εγνώριζε την οργάνωσή του».