Οι 300 βουλευτές δεν δικαιούνται να αποτελούν μικρογραφία της κοινωνίας! Ο Φωκάς και το “σχήμα λόγου”

Οι 300 βουλευτές δεν δικαιούνται να αποτελούν μικρογραφία της κοινωνίας! Ο Φωκάς και το “σχήμα λόγου”

Γράφει ο Βαγγέλης Μωυσής

Το πρόβλημα, που λέτε, δεν ήταν πως ο ένας βουλευτής -στην περίπτωσή μας ο Αριστείδης Φωκάς της Ένωσης Κεντρώων- συμμετείχε και μίλησε στο συλλαλητήριο των οπαδών του ΠΑΟΚ. Μαγκιά του και καμάρι του!

Αν θέλετε, για να το τραβήξω λίγο από τα μαλλιά, δεν θα ήταν πρόβλημα, ούτε η εκ μέρους του αναπαραγωγή του συνθήματος “να καεί, να καεί η π@@@άνα η Βουλή”, υπό μία προϋπόθεση: Την ίδια στιγμή, να δήλωνε “εγώ από αυτήν την π@@@άνα τη Βουλή, παραιτούμαι από τη Δευτέρα και δεν με νοιάζει που θα χάσω τα 10 χιλιάρικα που απολαμβάνω σε βουλευτική αποζημίωση και προνόμια”!

Τότε, είτε συμφωνεί κανείς με όσα λέει για την αδικία σε βάρος του ΠΑΟΚ – υπαρκτή και αναμφισβήτητη κατά τη γνώμη μου- είτε διαφωνεί, θα όφειλε αν μη τι άλλο να χειροκροτήσει την αντιστοιχία λόγων και έργων και το ανυπόκριτο του χαρακτήρος.

Προσωπικά, είμαι φίλαθλος του ΠΑΟΚ και στεναχωριέμαι που η ομάδα μου θα στερηθεί πιθανότατα στα χαρτιά, το πρωτάθλημα που κερδίζει στα γήπεδα παίζοντας την καλύτερη μπαλίτσα, όταν οι αντίπαλοι…. κάθονται να παίξουν.

Είμαι όμως και δημοσιογράφος, ταγμένος να γράφω την αλήθεια.  Και όταν η “αλήθεια” είναι θέμα ερμηνείας ή οπτικής γωνίας, να υποστηρίζω την δική μου άποψη, ευθαρσώς και χωρίς να την “φιλτράρω”, ανάλογα με το πόσο αρεστή θα είναι σε συγκεκριμένο κοινό.

Στην προκείμενη περίπτωση λοιπόν, ο κ. Φωκάς υπέπεσε σε ένα εξόφθαλμο ατόπημα. Θέλετε λόγω ανοησίας; Λόγω έμφυτου λαϊκισμού; Λόγω απειρίας και κακού χειρισμού μιας αμήχανης στιγμής; Να δεχτώ το τρίτο.

Να δεχτώ, ότι βρέθηκε σε μια εξέδρα, με ένα πλήθος που φώναζε εν χορώ το συγκεκριμένο σύνθημα και εν αμηχανία βρεθείς, αντί να αποχωρήσει, ή έστω να πει κάτι σαν… “αντιλαμβάνομαι την αγανάκτησή σας, αλλά θα μου επιτρέψετε να μη συμμερίζομαι το συγκεκριμένο αίτημα”, ή κάτι σαν… “μη ζητάτε να καταργηθεί η δημοκρατία, αλλά να ζητάτε να γίνει καλύτερη και να δίνει δίκιο εκεί που πρέπει”, έκανε το χειρότερο που μπορούσε: άρχισε να τραγουδά το σύνθημα.

Και 24 ώρες αφού το video του Reportplus  έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, αντί να έχει ήδη ανακοινώσει  την παραίτησή του, επικαλείται “σχήμα λόγου” ο ίδιος, ενώ ο αρχηγός του ο κ. Λεβέντης τον δικαιολογεί με επιχειρήματα περί “ομήγυρης”, αντί να έχει ανακοινώσει την αποπομπή του από την Ένωση Κεντρώων.

Όχι κύριε Λεβέντη. Δεν δικαιούστε να επικαλείστε καμία “ομήγυρη”. Όχι κύριε Φωκά, δε δικαιούστε να επικαλείστε κανένα “σχήμα λόγου”. Όχι, κύριοι βουλευτές,  όπου κι αν ανήκετε, δεν δικαιούστε να κρύβεστε πίσω από την κοινωνία. Διότι υποτίθεται πως είστε οι εκλεκτοί της!

Ααπό ένα αγανακτισμένο πλήθος, κάθε σύνθημα είναι αναμενόμενο και σε γενικές γραμμές συγχωρείται. Δεν ισχύει το ίδιο για έναν εκπρόσωπο του λαού στο Κοινοβούλιο.

Εγώ, ο πολίτης, έχω ελαφρυντικά για τέτοιες στιγμές αγανάκτησης. Ο βουλευτής όχι. Δεν έχει κανένα ελαφρυντικό.

Δεν υπάρχει το άλλοθι πως “η Βουλή είναι καθρέφτης και μικρογραφία της κοινωνίας”. Αυτό δεν είναι άλλοθι, αλλά είναι απαράδεκτη δικαιολογία και είναι το “καμουφλάζ” κάθε κακού στο κοινοβουλευτικό μας σύστημα.

Αν κύριοι βουλευτές, δεν είστε αποφασισμένοι να είστε καλύτεροι από τον μέσο πολίτη και να αποτελείτε ποιοτικά πρότυπα για την κοινωνία, τότε μην βάζετε υποψηφιότητα. Γιατί αυτό το έλλειμμα ακριβώς, είναι η αφετηρία της αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος…

Αν θεωρείτε ότι δικαιούστε να φοροδιαφεύγετε, επειδή και ο μέσος φορολογούμενος προσπαθεί να κρύψει κατά τον ίδιο τρόπο κάποια εισοδήματά του, μη βάζετε υποψηφιότητα! Κι αν πιαστείτε να το κάνετε, παραιτηθείτε πάραυτα.

Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να χτίζετε αυθαίρετα στο δάσος, επειδή πολλοί Έλληνες έχουν κάνει το ίδιο, μην βάζετε υποψηφιότητα. Κι αν αποκαλυφθεί η αυθαιρεσία σας, τουλάχιστον παραιτηθείτε.

Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να πιάνεστε στα χέρια μέσα στη Βουλή, επειδή το ίδιο μπορεί να έκαναν και οι οπαδοί σας στο δρόμο, μην βάζετε υποψηφιότητα. Κι αν δεν ξέρετε να προστατεύετε με την ψυχραιμία σας το κύρος του ρόλου σας, παραιτηθείτε πάραυτα.

Αν, τέλος, πιστεύετε ότι δικαιούστε να βρίζετε τη Βουλή και τη δημοκρατία, που καλείστε να υπηρετείτε με τη δική μας ψήφο και τα δικά μας χρήματα, μην βάζετε υποψηφιότητα. Κι αν σας ξεφύγει η ύβρις, παραιτηθείτε πάραυτα. Εγώ, ο λαός, μπορεί δίχως κόστος να τη βρίζω τη Βουλή που και που, γιατί την πληρώνω και την ψηφίζω με προσδοκίες  που συχνά απογοητεύονται… Εσείς όχι.

Και αν -κύριοι βουλευτές- καθίσετε με ελαφρά καρδιά στα έδρανα της Βουλής  αύριο, με τον κ. Φωκά ανάμεσά σας, χωρίς να σας εξοργίζει η παρουσία του, τότε θα έχετε συνυπογράψει το λάθος του και θα έχετε προσυπογράψει την αυτοαναίρεσή σας!