Οι Ολλανδοί ματαίωσαν κυβερνοεπίθεση των Ρώσων

Οι Ολλανδοί ματαίωσαν κυβερνοεπίθεση των Ρώσων

Η ολλανδική υπηρεσία αντικατασκοπείας ματαίωσε ρωσική επιχείρηση κυβερνοεπίθεσης κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) που έχει την έδρα του στη Χάγη και στη συνέχεια οι ολλανδικές αρχές απέλασαν τέσσερις ρώσους πράκτορες, ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Ανκ Μπίλεβελντ.
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο επικεφαλής των ολλανδικών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τέσσερις Ρώσοι έφθασαν στην Ολλανδία στις 10 Απριλίου και συνελήφθησαν με εξοπλισμό κατασκοπείας σε ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην έδρα του OPCW.
Εκείνη τη χρονική περίοδο, ο Οργανισμός ερευνούσε την ταυτότητα της χημικής ουσίας που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την επίθεση του Μαρτίου στο Σάλσμπερι της Αγγλίας κατά του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια. Ο OPCW ερευνούσε επίσης τότε την ταυτότητα του χημικού όπλου που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την επίθεση κατά της Ντούμα στη Συρία.
Οι τέσσερις συνελήφθησαν στις 13 Απριλίου και απελάθηκαν στην Ρωσία, δήλωσε ο υποστράτηγος Όνο Άιχελσαϊμ. Σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στο εργαστήριο του Σπιτς, στην Ελβετία, που χρησιμοποιείται από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων για την ανάλυση των δειγμάτων χημικών όπλων, πρόσθεσε. «Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι δραστήριες εδώ στη Ολλανδία… όπου έχουν την έδρα τους πολλοί διεθνείς οργανισμοί», είπε ο ολλανδός υποστράτηγος.
Μετά την αποκάλυψη της ρωσικής επιχείρησης, ο ρώσος πρεσβευτής στην Ολλανδία εκλήθη από το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ