Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ

Εναλλακτικά σενάρια για αύξηση του αφορολογήτου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι μελετάει το υπουργείο Οικονομικών.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα επιφέρει και αύξηση του εισπρακτέου ποσού από τον ΕΝΦΙΑ στα 3,5 δισ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο αύξησης του αφορολογήτου ορίου στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Σήμερα το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ είναι 200.000 ευρώ και το σενάριο προβλέπει την αύξησή του στις 250.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στις επόμενες ώρες, αφού όποιες αλλαγές γίνουν στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ακόμη και κατά 50.000 ευρώ, ευνοούνται οι φορολογούμενοι με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες φθηνές περιοχές, που θα πληρώσουν το μάρμαρο των νέων αντικειμενικών αξιών.

Σήμερα στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού φόρου πιάνονται περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει συνολικά τα 607,61 δισ. ευρώ.

Η πρόταση για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ θα φέρει μικρότερο φόρο στους ιδιοκτήτες στο Ψυχικό, στη Φιλοθέη και στην Εκάλη όταν τα εκκαθαριστικά που θα φθάσουν στο Κερατσίνι, στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα θα είναι φουσκωμένα.

Στο μεταξύ, πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν αυξημένα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ .

Υποψήφιοι να πληρώσουν περισσότερα είναι όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές που γνωρίζουν άνθηση λόγω του Airbnb, όσοι έχουν σπίτια σε τουριστικές περιοχές, ειδικά παραθαλάσσιες αλλά και όσοι έχουν ακίνητα σε λαϊκές συνοικίες στις οποίες μέχρι τώρα η τιμή ζώνης διαμορφωνόταν σε επίπεδα χαμηλότερα των 600-800 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 2019 θα φέρει ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο.