Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για τις «κόκκινες γραμμές» στην Τουρκική προκλητικότητα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για τις «κόκκινες γραμμές» στην Τουρκική προκλητικότητα

Η τουρκική επιθετικότητα σήμερα το πρωί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Η ΕΕ θα αξιολογήσει την συμπεριφορά της Άγκυρας τις επόμενες εβδομάδες για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει, λένε οι Γερμανοί – Συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί ζήτησε ο Μητσοτάκης

Ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να τεστάρει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας και συνεχίζει το μοτίβο των «σεισμικών ερευνών» από το Oruc Reis νότια από το Καστελόριζο, οι τουρκικές προκλήσεις εμπλουτίζονται καθημερινά.

Ακόμη και η διέλευση του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους με τον Νίκο Δένδια πάνω από την Τουρκία, κατά την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα από την Βαγδάτη, έδωσε αφορμή στην Άγκυρα για να σταλεί το μήνυμα ότι στα ελληνοτουρκικά «τίποτα δεν είναι όπως παλιά».

Η τουρκική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανάγκασε το Embraer με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να κάνει κύκλους κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ επί σχεδόν μισή ώρα, προτού επιτρέψουν την συνέχιση της πτήσης προς την Αθήνα. Οι Τούρκοι απέδωσαν το περιστατικό σε «τεχνικό λάθος» της αρμόδιας υπηρεσίας ισχυριζόμενοι ότι δεν είχε κατατεθεί σχέδιο πτήσης, κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά με την επισήμανση ότι επίσης η Άγκυρα είχε δώσει άδεια υπερπτησης του Embraer.

Στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταβάλλει προσπάθεια να συμπεριληφθεί αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα και στις έρευνες του Oruc Reis στο κείμενο συμπερασμάτων που οριστικοποιείται το μεσημέρι.
Ζητώντας να μπουν όρια στην απόπειρα του Ταγίπ Ερντογάν να στρατιωτικοποιήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η έξοδος του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

«Η Τουρκία επιμένει στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφ’ όσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Αθήνα ζητά από τους Ευρωπαίους καθαρή τοποθέτηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Το ζήτημα της πιθανής επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία είναι εκτός ατζέντας συζητήσεων. Πριν από μόλις δύο εβδομάδες, στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι σε περίπτωση που οι τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου συνεχιστούν, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης οικονομικών κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Παρ’ ότι η Άγκυρα δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών και επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου, κλιμακώνοντας την κατάσταση με έναρξη -εκ νέου- σεισμικών ερευνών στο Καστελλόριζο από το Oruc Reis που συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, οι Ευρωπαίοι μοιάζουν να αδυνατούν να θέσουν καν κόκκινες γραμμές στην Τουρκία, για μια σειρά από λόγους. Δεν θέλουν να πλήξουν την τουρκική οικονομία θεωρώντας ότι δευτερογενώς θα επηρεαστούν ευρωπαϊκές τράπεζες που την χρηματοδοτούν και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα και διστάζουν να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία ανησυχώντας ότι η Άγκυρα μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη.

Σε δηλώσεις τους, ο Γάλλος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσαν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα αξιολογηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Διάστημα κατά το οποίο δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί κάποιου είδους μοχλός πίεσης προς την Άγκυρα. Κατά συνέπεια, ο Ερντογάν θα έχει όσο χρόνο επιθυμεί για να ξεδιπλώσει τα σχέδιά του, μεταφέροντας την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση που θα πρέπει να βρει το μείγμα εκείνο των πολιτικών που θα θέσουν κόκκινη γραμμή στην τουρκική επιθετικότητα.