Κ.Μίχαλος: Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν λόγο!

Κ.Μίχαλος: Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν λόγο!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος *

Στις αρχές Δεκεμβρίου διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων στα Επιμελητήρια της χώρας.

Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να εκλεγούν σε όλη την Ελλάδα ικανοί άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι θα μπορέσουν να υπηρετήσουν με γνώση και αφοσίωση τον Επιμελητηριακό θεσμό και να εκπροσωπήσουν αποτελεσματικά τον επιχειρηματικό κόσμο, σε μια περίοδο καμπής για την αγορά, για την ανάπτυξη, για την ελληνική οικονομία.

Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, τα Επιμελητήρια έχουν λειτουργήσει ως καθημερινός σύμμαχος των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στηρίζουν τον αγώνα επιχειρηματιών και εργαζομένων, αναβαθμίζοντας και εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες τους, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία, αναπτύσσοντας διασυνοριακές συνεργασίες, δράσεις εξωστρέφειας και δικτύωσης, υλοποιώντας προγράμματα επιμόρφωσης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων, δημιουργώντας γόνιμες συνέργιες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πανεπιστήμια, με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

Πέρα, όμως, από την ανάπτυξη υπηρεσιών και δράσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τα Επιμελητήρια επιτελούν και έναν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Αυτόν της εκπροσώπησης της επιχειρηματικής κοινότητας.

Έχουν την ευθύνη να συμμετέχουν ενεργά στο δημόσιο διάλογο, μιλώντας με τη φωνή της αγοράς.

Μεταφέροντας τα αιτήματα, τους προβληματισμούς και τις θέσεις των επιχειρήσεων, κάθε μεγέθους και κάθε κλάδου.

Και αυτό το καθήκον υπηρετούμε με συνέπεια, υπευθυνότητα και επιμονή όλα τα αυτά τα χρόνια.

Από την αρχή της κρίσης, η Επιμελητηριακή Κοινότητα επισημαίνει προβλήματα, διατυπώνει προτάσεις, διεκδικεί.

Τόσο η Κεντρική Ένωση όσο και τα κατά τόπους Επιμελητήρια έχουν καταθέσει ως τώρα δεκάδες υπομνήματα, μελέτες και τεκμηριωμένες προτάσεις, με σκοπό την ταχύτερη και οριστική έξοδο από την κρίση.

Ζητούμε επίμονα την προώθηση και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας.

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για την προσέλκυση επενδύσεων, για τη δημιουργία περισσότερων, βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Σήμερα, μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης και οπισθοδρόμησης, η ελληνική οικονομία βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση.

Τώρα κρίνεται το αν θα καταφέρουμε κάνουμε το απαραίτητο άλμα μπροστά, ή αν θα συμβιβαστούμε με μια αναιμική ανάπτυξη και με μια αγορά που φυτοζωεί.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι επιχειρήσεις δικαιούνται ρόλο και φωνή. Είναι η ώρα να κάνουμε τη φωνή μας πιο δυνατή και να απαιτήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να να στηρίξουν την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.

Κι αυτό μπορεί να γίνει με τη μαζική συμμετοχή στις επιμελητηριακές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Οι εκλογές αυτές, πέραν της ανάδειξης νέων διοικήσεων, είναι η ευκαιρία να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα τις επιχειρηματικής κοινότητας προς την Πολιτεία.

Το μήνυμα ότι είμαστε ακόμα εδώ και αγωνιζόμαστε. Το μήνυμα ότι απαιτούμε, επιτέλους, ένα βιώσιμο περιβάλλον για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε.

Ένα περιβάλλον με λιγότερους φόρους και εισφορές, περισσότερα κίνητρα και ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Καλώ, λοιπόν, τις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν στις επιμελητηριακές εκλογές.

Να επιλέξουν άξια πρόσωπα, αλλά κυρίως να δυναμώσουν τη φωνή και τις διεκδικήσεις των Επιμελητηρίων, για ένα πραγματικά καλύτερο αύριο: για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, για τη νέα γενιά, για την ελληνική κοινωνία.

*  Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ

tribune.gr