Οι Δήμοι Κεντρικής Μακεδονίας λένε όχι στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από την πΓΔΜ

Οι Δήμοι Κεντρικής Μακεδονίας λένε όχι στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από την πΓΔΜ

Σαφές μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες  ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να χρησιμοποιεί το κράτος των Σκοπίων, το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας, έστειλε το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), κατά τη  σημερινή τακτική συνεδρίασή του. Παράλληλα κάλεσαν την κυβέρνηση, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να πράξουν το καθήκον, που τους επιβάλλει η θέση τους.

Σε ομόφωνο ψήφισμα, τα μέλη του Δ.Σ. επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι ως Έλληνες πιστεύουν και στηρίζουν το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά καθιστούν σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από το γειτονικό κράτος.  Παράλληλα, διεμήνυσαν πως ως Έλληνες Μακεδόνες, αισθάνονται την τιμή και την ευθύνη να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση, κάτω από πολιτικές σκοπιμότητες, της ιστορικής και πολιτιστικής εθνικής κληρονομιάς.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, ξεκαθάρισε ότι «το να εκδηλώνεις την αγάπη σου για τον τόπο σου και την πατρίδα σου δεν είναι πατριδοκαπηλία και εθνικισμός, αλλά γνήσια εκδήλωση της πατριωτικής συνείδησης κάθε πολίτη. Όλοι οι συνέλληνες, ο καθένας με τον τρόπο του, αγαπούν την Ελλάδα». Επίσης, τόνισε, πως «τα Σκόπια με όχημα το όνομα εκδηλώνουν την αλυτρωτική τους προπαγάνδα. Εμείς ως γείτονες δεν εκδηλώσαμε αλυτρωτική προπαγάνδα» και πρόσθεσε, ότι  «από τη συμπεριφορά που εκδήλωσαν δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, να δεχθούμε την ύπαρξη του ονόματος Μακεδονία ή παραγωγών του σε οποιαδήποτε ονομασία δική τους, διότι το όνομα είναι το μέσον για την εκδήλωση αλυτρωτισμού».