Οι γυναίκες σπάνε τα ρεκόρ στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ!

Οι γυναίκες σπάνε τα ρεκόρ στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ!

Ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του αμερικανικού Κογκρέσου έχει τον Νοέμβριο. Εκλογές που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς θα είναι οι πρώτες επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, μιας προεδρίας διαφορετικής από όλες τις άλλες υπό την έννοια της ύπαρξης στον Λευκό Οίκο όχι απλώς ενός ανθρώπου που δεν ήταν επαγγελματίας πολιτικός αλλά ενός μη συμβατικού ανθρώπου, ενός μεγιστάνα του πλούτου που αρέσκεται στον δικό του τρόπο άσκησης εξουσίας ο οποίος απέχει παρασάγγες από ό,τι έχουν συνηθίσει όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και ολόκληρος ο  κόσμος.

Επίσης, σε μια χώρα που τον τελευταίο χρόνο έχει υποστεί ένα μεγάλο σοκ σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών – από το κίνημα των #metoo και το Χόλιγουντ μέχρι την Παγκόσμια Τράπεζα και τους εργαζομένους. 

Έχει λοιπόν σημασία η εκλογική διαδικασία καθώς θα είναι ένας πρώτος τρόπος πραγματικής δημοσκόπησης στον τρόπο με τον οποίο κυβερνά εδώ και ενάμισι χρόνο ο πρόεδρος και το πόσο έχει επηρεάσει αυτό την αμερικανική κοινωνία. Το γεγονός ότι φέτος διεκδικούν εκλογή στο Κογκρέσο πολλές γυναίκες δεν αποκλείεται να είναι μια έμμεση απάντηση στις καταγγελίες για σεξισμό με τις οποίες έχει κατηγορηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αριθμοί λοιπόν δηλώνουν πως για φέτος έχουν καταγραφεί να διεκδικήσουν θέσεις  είτε στη Γερουσία είτε στη Βουλή των Αντιπροσώπων πάρα πολλές γυναίκες, οι περισσότερες από κάθε άλλη φορά.

Έπειτα από τους προκριματικούς που πραγματοποιήθηκαν και χτες υπάρχουν 11 γυναίκες που κατεβαίνουν στις εκλογές της Γερουσίας κι άλλες 182 για το δεύτερο σώμα του Αμερικανικού  Κογκρέσου. Ο μεγάλος αριθμός είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης και επιτυχημένης καριέρας πολλών γυναικών στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Ο αμέσως προηγούμενος αριθμός για τις γυναίκες ήταν το 1994 όταν είχαν διεκδικήσει  την εκλογή τους 10 γυναίκες για τη Γερουσία. Σε ό,τι φορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι 182 έναντι 167 του 20016. Θα υπάρξουν σε δυο πολιτείες μάχες που η εκλογή θα είναι γυναικεία υπόθεση.

Επίσης λέγεται πως με το πέρας των εκλογών οι γυναίκες νομοθέτες  θα είναι περισσότερες από τους άντρες συναδέλφους τους τον Νοέμβριο!

Αναφέρεται πως 435 έδρες της Βουλής, 35 από τις 100 της Γερουσίας και 36 από τις 50 θέσεις των κυβερνητών θα τεθούν προς διεκδίκηση τον Νοέμβριο. Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται 23 έδρες στη Γερουσία για να αποκτήσουν την πλειοψηφία. Μάλιστα αναφέρεται πως λόγω της παραίτησης πολλών βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος φέτος οι Δημοκρατικοί έχουν ελπίδες για να πετύχουν τον στόχο.

Σε ό,τι αφορά τη Γερουσία χρειάζονται μόλις δυο έδρες. Αλλά σε αυτό οι Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν κυρίαρχοι.            Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν γυναίκες που διεκδικούν την εκλογή τους από κάθε φάσμα της αμερικανικής ζωής. Υπάρχουν μουσουλμάνες, από μειονότητες, δικηγορίνες ή μη, νεαρές ή μεγαλύτερης ηλικίας. Κάποιες που πέτυχαν νίκες σημαντικές κι ανατρεπτικές, όπως η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές ή η Ταχίρα η πολύτεκνη δικηγόρος. 

 

Δ.Μ.