Οι Αμερικανοί κατακρίνουν τον Τραμπ για τις σχέσεις με τη Ρωσία

Οι Αμερικανοί κατακρίνουν τον Τραμπ για τις σχέσεις με τη Ρωσία

Μπορεί ο ίδιος να κάνει «κολοτούμπες», να αλλάζει τα ρήματα που χρησιμοποίησε, οι Αμερικανοί όμως αλλιώς σκέπτονται.

Σε μια δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι και την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του πάνω από τους μισούς αποδοκίμασαν τους χειρισμούς του. Πάντως δεν φάνηκε αυτό να επηρέασε τον συνολικό τρόπο με τον οποίο αποτιμούν το έργο του.

Ένα ποσοστό 42% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έκριναν θετικά την παρουσία του Τραμπ συγκρινόμενο με ένα 40-44% μέσο όρο που έχει σε καθημερινές δημοσκοπήσεις στη διάρκεια του Ιουλίου.

Η δημοσκόπηση έδειξε πως ένα 55% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων κατακρίνουν κι ένα 37% αποδέχεται τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους το ποσοστό φτάνει στο 71% συγκρινόμενο με το 14% στους Δημοκρατικούς.

Αυτό αποδεικνύει πως συνεχίζει ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων να εγκρίνει τους χειρισμούς του παρόλη την κριτική που ασκείται εναντίον του ακόμη και από τους ηγέτες των συντηρητικών σχετικά με τον τρόπο και τα όσα είπε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τραμπ αιφνιδίασε ακόμη και τους υποστηρικτές του όταν υποστήριξε την άρνηση του Ρώσου προέδρου σχετικά με το αν ενεπλάκη ή όχι η χώρα του στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Πάντως, σήμερα σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την αντίδραση είπε πως στηρίζει το FBI και πως εκ παραδρομής λεκτικής ακούστηκε πως δεν εμπιστεύεται τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Επίσης, σύμφωνα με το Ρόιτερς ένα 59% των ψηφοφόρων συμφωνεί με τα συμπεράσματα του FBI σχετικά με την προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Αλλά σε αυτό το ποσοστό το 32% είναι Ρεπουμπλικάνοι και το 84% Δημοκρατικοί.

Ακόμη η δημοσκόπηση κατέδειξε πως υπάρχει σαφής διαφορά ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς ψηφοφόρους σχετικά με το αν η Ρωσία είναι εχθρός των ΗΠΑ.

Συνολικά το 38% θεωρεί πως είναι εχθρός, ένα αντίστοιχο ποσοστό πως είναι ανταγωνιστής και μόλις ένα 8% πως είναι φίλος.

Ωστόσο στους Δημοκρατικούς οι μισοί εκτιμούν πως είναι εχθρός ενώ μόλις ο ένας στους τρεις στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο.

Πάντως μόλις το 27% θεωρεί πως η Ρωσία αποτελεί άμεσο κίνδυνο και μόνο η Βόρεια Κορέα είχε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτήν με 31%.

Τέλος, η δημοσκόπηση ασχολήθηκε και με το αν οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως οι αρχές θα βρουν τελικά αποδείξεις σχετικά με την πιθανότητα παράνομης σχέσης ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και τη Ρωσία. Μια ισχνή πλειοψηφία, το 51% εκτίμησε πως είναι πιθανό ενώ και σε αυτό το ποσοστό το 77% ήταν Δημοκρατικοί και μόλις το 19% Ρεπουμπλικάνοι. Αντίστοιχο ποσοστό και στην ερώτηση αν κάποιος από την εκστρατεία Τραμπ δούλεψε για τη Ρωσία.

Η έρευνα έγινε ανάμεσα σε 1.011 ψηφοφόρους από όλες τις ΗΠΑ.

Αποτελέσματα

Ο Τραμπ είπε σήμερα πως η συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του θα αποδώσει πολλά στο μέλλον.

Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να περισώσει όσα προκάλεσε η αδυναμία του να ασκήσει κριτική στον  Πούτιν σχετικά με τις πράξεις που φέρεται πως έκανε η Ρωσία για να επέμβει στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Σε ένα τουίτ που έγραψε ανέφερε και την υπόσχεση του Πούτιν να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, χωρίς ωστόσο να πει τον τρόπο. Μάλιστα είπε «δεν υπάρχει βιασύνη. Οι κυρώσεις παραμένουν. Μεγάλα οφέλη και ένα εξαιρετικό μέλλον για τη Βόρεια Κορέα στο τέλος της διαδικασίας».

Το Ria Novosti  επικαλούμενο τον απεσταλμένο της Μόσχας στην Πιονγιάνγκ είπε πως μια συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας υπάρχει στην ατζέντα και πως θα ήταν λογική η ιδέα της άρσης των κυρώσεων.

Ακόμη, ο Τραμπ ανέφερε σε μια σειρά από πρωινά τιτιβίσματα  πως «πολλοί στην υπηρεσία Πληροφοριών ενέκριναν το πώς τα πήγα στη συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι». Πως συζήτησαν πολύ σημαντικά θέματα, πως τα πήγαμε καλά κάτι που ενόχλησε κάποιους που ήθελαν να δουν αγώνα μποξ. Μεγάλα αποτελέσματα θα έρθουν”.