Οδηγίες προς… λουόμενους προς αποφυγή πνιγμών – 4 πνιγμοί σε μια μέρα θλιβερό ρεκόρ!

Οδηγίες προς… λουόμενους προς αποφυγή πνιγμών – 4 πνιγμοί σε μια μέρα θλιβερό ρεκόρ!

Τρεις άνθρωποι -δύο γυναίκες και ένας άνδρας- πνίγηκαν σήμερα σε παραλίες όλης της χώρας. Χτες και προχτές καταγράφηκαν κι άλλοι πνιγμοί ενώ η Ελλάδα παρόλο που έχει χιλιάδες χιλιόμετρα με παραλίες εμφανίζει κάθε χρόνο και αρνητικό ρεκόρ πνιγμών.

Ειδικότερα, σήμερα μία 82χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στον Μαραθώνα Αττικής. Μια 74χρονη πνίγηκε στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στην παραλία «Αγ Ευπλού». Τέλος, χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, από την πλαζ Αυλακίου Πόρτο Ράφτη Αττικής, ένας 79χρονος.

Και στις τρεις περιπτώσεις οι Λιμενικές Αρχές που πραγματοποιούν την προανάκριση διέταξαν τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής

Γιατί όμως η κατάσταση είναι έτσι στην Ελλάδα; Το Reportplus.gr επικοινώνησε με τον Νικόλα Ρεπανά ναυαγοσώστη, προπονητή και έναν από τους ανθρώπους που γνωρίζει ενδελεχώς το υγρό στοιχείο καθώς και τις συνθήκες ασφάλειας που πρέπει να υπάρχουν για να αισθανόμαστε και να είμαστε  ασφαλείς.

Ο κος Ρεπανάς απάντησε πως το γεγονός των πολλών πνιγμών οφείλεται στην έλλειψη «κολυμβητική παιδείας από τον κόσμο. Οι λουόμενοι δεν σέβονται καθόλου τις υποδείξεις των ναυαγοσωστών ή του Λιμενικού το οποίο είναι και γενικότερο θέμα της κοινωνίας που φαίνεται και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ΑΜΕΑ στους δρόμους.

Επιπρόσθετα όλοι εκτιμούν πως είναι καλοί κολυμβητές και πως δεν νοιάζει τίποτα. Συνήθως κάνουν του κεφαλιού τους χωρίς να τηρούν τους κανόνες που θέλουν να μην μπαίνουμε στο νερό αν έχουμε φάει για παράδειγμα». Συχνά δε υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους ενώ συμβαίνει συχνά να ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια, νοοτροπία την οποία πρέπει να την αποβάλλει ο κόσμος.

Παράλληλα ο κος Ρεπανάς ανέφερε πως οι πνιγμοί οφείλονται συχνά και στην έλλειψη αρκετών ναυαγοσωστών για να πλαισιώσουν τις αμέτρητες παραλίες μας. Αυτό συμβαίνει διότι τόσο οι Δήμοι και οι Κοινότητες όσο και οι επιχειρηματίες στα ξενοδοχεία θεωρούν περιττό έξοδο την πρόσληψη ναυαγοσώστη και δείχνουν να μην καταλαβαίνουν πως η ύπαρξη σωστού και κατάλληλα εκπαιδευμένου ναυαγοσώστη σημαίνει σωστή παιδεία, αποτελεί διαφήμιση για τον τόπο ή την επιχείρησή του και ανεβάζει τουριστικά και την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη ναυαγοσώστη είναι σημαντική η παρουσία του καθώς πρέπει να υπάρχει για όσους δεν αισθάνονται καλά, για να ενημερώνει τους λουόμενους για τα ρεύματα, να τον ενημερώσουν για τυχόν αδιαθεσία. Χαρακτηριστικά θυμήθηκε όταν ήταν ναυαγοσώστης στην Περαία που υπήρχαν κάποιοι που τον χαιρετούσαν για να τους έχει το νου του.

Επίσης ο κος Ρεπανάς είπε πως είναι σημαντικό ο ναυαγοσώστης πέραν της κολυμβητικής του κατάρτισης και των γνώσεων διάσωσης να είναι διαρκώς ενημερωμένος αλλά και να έχει και ένα απόλυτα εξοπλισμένο φαρμακείο. Να μην υπάρχουν ληγμένα φάρμακα ή γάζες. Να είναι εφοδιασμένοι με σύγχρονο φαρμακείο.

Τέλος, ανέφερε και τις συνθήκες εργασίας των ναυαγοσωστών οι οποίες είναι εξαντλητικές υπό την έννοια πως καλύπτουν πολύ μεγάλες εκτάσεις – 600 με 800 μέτρα παραλίας. Πως είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά – ένα οκτάωρο μέσα στο λιοπύρι-. Αλλά και πως για να την κάνει σωστά ο ναυαγοσώστης θα πρέπει να έχει την παιδεία πως ουσιαστικά προσφέρει παροχές και υπηρεσίες στον λουόμενο.