Ξεπέρασαν τα όρια οι Τούρκοι: Θέτουν θέμα απρόκλητα συνόρων στο Αιγαίο!

Ξεπέρασαν τα όρια οι Τούρκοι: Θέτουν θέμα απρόκλητα συνόρων στο Αιγαίο!

Οι Τούρκοι ξεπέρασαν τα όρια της προκλητικότητας χαρακτηρίζοντας τα Ίμια τουρκικό έδαφος μετά από την απόφαση της χώρας μας να εντάξει περιοχές στο ανατολικό Αιγαίο στο πρόγραμμα Natura 2000, ανάμεσα σε αυτές και τα Ίμια γεγονός που προκάλεσε την άμεση και οργισμένη αντίδραση του ΥΠΕΞ!

Η άνευ προηγουμένου πρόκληση ήρθε δια στόματος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την περίληψη στο πρόγραμμα Natura 2000 από την πλευρά της Ελλάδος και των Ιμίων, προχώρησε σε δήλωση στην οποία τονίζει πως οι νησίδες αποτελούν τουρκικά εδάφη.

Για την ακρίβεια το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε μία μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα Ίμια είναι… τουρκικά.

Το ΥΠΕΞ εξέδωσε μία οργισμένη και «εκρηκτική» ανακοίνωση στην οποία ξεκαθάριζε ότι η ελληνική κυριαρχία στα Ίμια δεν αμφισβητείται ενώ προειδοποίησε την Τουρκία να μετράει τα λόγια της γιατί θα υπάρξουν συνέπειες!

Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη.

Λαθεύει η Τουρκία,  εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες,  όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Αναφέρεται ότι υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα ο νόμος 4519/2018, ο οποίος αφορά τις 446 περιοχές ξηράς και θάλασσας που περιλαμβάνονται στο δίκτυο «Natura 2000».

Στην πραγματικότητα, η χώρα μας δεν φέρει καμία αντίρρηση στους γενικούς στόχους και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το «Natura 2000» και το Corine Bird Directive, κλπ.

Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό αυτά τα προγράμματα σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα της ΕΕ, «Νatura 2000», μέσω της εθνικής της νομοθεσίας.

Η Ελλάδα, μετά την κρίση των Καρντάκ το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα «Natura 2000» τις βραχονησίδες των Καρντάκ, καθώς και κάποια άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου η κυριαρχία τους δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα μέσα από διεθνείς συμφωνίες.

Επικοινωνήσαμε επισήμως τη θέση της Τουρκίας για τις πολιτικές της Ελλάδας αναφορικά με τη «Natura 2000» και τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ στην Κομισιόν το 1998. Αναφέραμε ξεκάθαρα τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα μέσω μίας ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ στις 29 Απριλίου του 1998 και μίας ανακοίνωσης του τότε Τούρκου πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου. Την περίοδο που ακολούθησε, πραγματοποιήσαμε διάφορες άλλες ανακοινώσεις, καθώς και γραπτά και προφορικά διαβήματα προς την Κομισιόν.

Σε αυτή τη συγκυρία, θα θέλαμε να καλέσουμε και πάλι την Ελλάδα να δράσει με κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων από την Ελλάδα.

Παίρνουμε αυτή την ευκαιρία, για να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Καρντάκ. Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος 4519/2018 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με τις διαφορές της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο».