Ξεκινούν οι «μεταμνημονιακοί» πλειστηριασμοί – Στο σφυρί 2.500 ακίνητα τον Σεπτέμβριο

Ξεκινούν οι «μεταμνημονιακοί» πλειστηριασμοί – Στο σφυρί 2.500 ακίνητα τον Σεπτέμβριο

Σήμερα, Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίο,υ ξεκινούν οι πρώτοι «μεταμνημονιακοί» πλειστηριασμοί ακινήτων. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί 528 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ το 2019 προβλέπονται περίπου 50.000 πλειστηριασμοί.

Πιο αναλυτικά, από σήμερα Τετάρτη τίθεται σε επαναλειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών, επιτρέποντας σε ιδιώτες, αλλά κυρίως στις τράπεζες, να επισπεύσουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, που είχαν… παγώσει ελέω θέρους. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στόχος των συστημικών ομίλων είναι να πενταπλασιάσουν σε βάθος διετίας τον όγκο των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων (από περίπου 10.000 έως τα τέλη Ιουλίου σε 50.000 το 2019), γεγονός που θα τους επιτρέψει να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα από ρευστοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους στόχους, οι οποίοι πρόκειται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω τις προσεχείς ημέρες, οι τράπεζες σχεδίαζαν να ανακτήσουν μέσω πλειστηριασμών 200 εκατ. ευρώ από το καταναλωτικό, 2,9 δισ. ευρώ από το στεγαστικό και 7,5 δισ. ευρώ από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Την ίδια στιγμή, από τις 15 Σεπτεμβρίου θα ισχύσει και το υποχρεωτικό άνοιγμα των περιουσιακών δεδομένων των οφειλετών, που έχουν αιτηθεί ένταξης στο νόμο Κατσέλη, απειλώντας πολλούς εξ αυτών με… έξωση από τις ευεργετικές του διατάξεις. Πρόκειται για δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 17,5 δισ. ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, θα μπορούσαν να αποπληρώνονται, με αποτέλεσμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ήταν χαμηλότερα κατά 20%.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, από τις 29 Νοεμβρίου 2017, που τέθηκε σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών, έως και τα τέλη Ιουλίου 2018 έγιναν 10.160 πλειστηριασμοί. Από αυτούς οι 4.245 κηρύχθηκαν άγονοι, ενώ οι 2.263 ανεστάλησαν ή ματαιώθηκαν, κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με την τράπεζα. Σε 3.652 περιπτώσεις τα ακίνητα άλλαξαν χέρια, με τα ίδια τα ιδρύματα να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στο… μπιτάρισμα. «Το επόμενο τετράμηνο έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 30.000 πλειστηριασμοί», τονίζουν οι παραπάνω πηγές, εκτιμώντας πως το 2019 ο αριθμός τους θα αγγίξει τις 50.000.

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα δρομολογείται μία σειρά από αλλαγές, οι οποίες θα καταστήσουν την πλατφόρμα πιο… εμπορική. «Το πρώτο βήμα θα είναι να δοθεί η δυνατότητα στο χρήστη-αγοραστή να αναζητήσει ένα ακίνητο βάσει χαρακτηριστικών και όχι προγραμμάτων πλειστηριασμών. Κάποιος που θέλει, για παράδειγμα, ένα σπίτι 200 τ.μ. στο Μαρούσι να μπορεί, επιλέγοντας τα κατάλληλα φίλτρα, να το αναζητήσει μέσω του e-auction», εξηγούν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν: «Το ζήτημα της φωτογραφίας του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου δεν είναι απλό. Ολα τα υπόλοιπα στοιχεία, ωστόσο, που περιλαμβάνονται έτσι κι αλλιώς στην έκθεση των δικαστικών επιμελητών, θα μπορούσαν να αποτελέσουν λέξεις-κλειδιά για την εκάστοτε αναζήτηση».

Οσον αφορά στη δυνατότητα επίσκεψης των ακινήτων από τους εν δυνάμει αγοραστές, στα πρότυπα άλλων χωρών, οι ίδιες πηγές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. «Ο Κώδικας προβλέπει ημέρες επίσκεψης, μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει γίνει πράξη», καταλήγουν.