Ξεκίνησε  η «μάχη των μαχών» για τις συντάξεις – Τα «όπλα» της κυβέρνησης

Ξεκίνησε  η «μάχη των μαχών» για τις συντάξεις – Τα «όπλα» της κυβέρνησης

Ξεκίνησε  η «μάχη των μαχών» για την κυβέρνηση, ήτοι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την αποτροπής της εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων από την πρωτοχρονιά του 2019.

Στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών η πρώτη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης ήταν πως ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 είναι μεγαλύτερος από 700εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καθιστώντας την περικοπή περιττή. Επιπλέον, η κυβέρνηση, σε δεύτερο επίπεδο, πρότεινε το «άπλωμα» των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας, κάτι που αναμένεται να δώσει επιπλέον δημοσιονομικές ανάσες.

Μάλιστα, όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη πως κανένας εκπρόσωπος των θεσμών, και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, δεν επέμενε ότι το μέτρο είναι αναγκαίο λόγω του διαθρωτικού χαρακτήρα.

Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά τον δημοσιονομικό χαρακτήρα του μέτρου, εκεί που με βάση τα στοιχεία της κυβέρνησης  η μη εφαρμογή του μέτρου δεν θα επηρεάσει τον στόχο για  πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Οι αποφάσεις, πάντως, δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα, αλλά στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο. Για το ενδεχόμενο μη έγκρισης του ελληνικού αιτήματος, ο κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τον δημοσιονομικό χώρο, όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου («παρουσιάσαμε πίνακες, ανέφερε, με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς τη μείωση των συντάξεων») δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός , ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος θα θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…», είπε εμφατικά.

Με βάση τον προγραμματισμό, οι επαφές θα συνεχιστούν αύριο (κυρίως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και με πιθανή την «επίσκεψη» του κ. Τσακαλώτου) με αντικείμενο τα εργασιακά (κατώτατος μισθός, αδήλωτη εργασία), τα χρηματοοικονομικά («κόκκινα» δάνεια, εξωδικαστικός συμβιβασμός) και τις μεταρρυθμίσεις (αποκρατικοποιήσεις, ενέργεια). Την Παρασκευή οι συζητήσεις θα αφορούν στα δημοσιονομικά και στη συνέχεια τα κλιμάκια θα αναχωρήσουν από την Αθήνα εκδίδοντας μια πρώτη ανακοίνωση. Τον Νοέμβριο θα υπάρξει και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019. Από την πλευρά του ΔΝΤ θα εκδοθούν δύο εκθέσεις, καθώς το Ταμείο μετέχει περισσότερο ως παρατηρητής.