Ν. Τζανάκης: Σήμερα ή αύριο πάμε για ρεκόρ με 5.000 κρούσματα

Ν. Τζανάκης: Σήμερα ή αύριο πάμε για ρεκόρ με 5.000 κρούσματα

Την δυσοίωνη πρόβλεψη ότι σήμερα ή αύριο αναμένεται νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων έκανε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Ελπίζω να φτάσουμε στην αποκλιμάκωση μετά τις 15 Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής αναφερόμενος στην έξαρση του κορονοϊού στην χώρα, επισημαίνοντας παράλληλα πως αναμένεται να αγγίξουμε τα 5.000 κρούσματα.

«Οφείλω να πω ότι θα πρέπει να αποσυνδέσουμε το επιδημιολογικό φορτίο από την πρόθεσή μας να ανοίξουμε το λιανεμπόριο. Αν αποδεχτούμε ότι δεν επηρεάζει τους ιικούς δείκτες, τότε η απόφαση αυτή (σ.σ.: για το λουκέτο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη) πρέπει να ανατραπεί», σημείωσε ο Νίκος Τζανάκης σχετικά με την παράταση του lockdown, που κρατά κλειστά τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

«Είναι προτιμότερο να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επιτρέπουμε στον κόσμο να πάει στο εξοχικό του να αποσυμφορηθούν το κέντρο και οι αστικές περιοχές. Ευτυχώς, δόθηκε η εντολή ο κόσμος να βγαίνει έξω τα Σαββατοκύριακα. Χάρηκα πάρα πολύ που είδα τον κόσμο να είναι έξω. Αυτό τον βοηθά να τηρεί τα μέτρα καλύτερα και τις καθημερινές», πρόσθεσε μιλώντας στο OPEN.

Για την εστίαση και το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων, είπε ότι «είναι μια ρεαλιστική και ωφέλιμη για την πανδημία, καθότι θα μετατρέψει μια άκρως ανασφαλή κοινωνική συμπεριφορά σε πιο οργανωμένη, πιο φορμαρισμένη και πιο ασφαλή κοινωνικότητα» και πρόσθεσε πως «είμαι κι εγώ θιασώτης του να κλειστούμε στα σπίτια, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε»

Για τις μετακινήσεις εκτός νομού, «εφόσον είναι για εξοχικά, ναι. Ισως μπορούμε να δούμε κάποιους κανόνες για απαγόρευση σε άκρως επιβαρυμένες περιοχές, ή ακόμα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και με τα self test, έτσι ώστε να ζήσουμε μια κανονικότητα με τον κορονοϊό μέχρι να τον νικήσουμε πλήρως».