Ν. Σαντορινιός: Η συμφωνία στο Eurogroup μας βγάζει στο ξέφωτο

Ν. Σαντορινιός: Η συμφωνία στο Eurogroup μας βγάζει στο ξέφωτο

“Η συμφωνία στο Eurogroup λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα της κρίσης που είχαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εδώ και 8 χρόνια. Μας βγάζει στο ξέφωτο” τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

“Δημιουργεί (η συμφωνία) μια καθαρή έξοδο, την οποία την αποδέχονται όλοι οι διεθνείς παράγοντες, όλοι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πλην της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ –όχι του ΚΙΝ.ΑΛ., του ΠΑΣΟΚ” σημείωσε ο κ. Σαντορινιός και πρόσθεσε πως “ο κόσμος θα δει τα αποτελέσματα πάρα πολύ γρήγορα γιατί πραγματικά φαίνεται πως υπάρχουν ιδιαίτερες αναπτυξιακές ροπές στην οικονομία, οι οποίες θα μεταφραστούν σιγά σιγά και σε εισόδημα για τους Έλληνες πολίτες”.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση, ο κ. Σαντορινιός σχολίασε πως πρόκειται για μια “καλή συμφωνία” καθώς “δίνει αρκετά οφέλη για τη χώρα (μας) κυρίως στο θέμα της ενίσχυσης της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας αλλά ταυτόχρονα στο γεγονός ότι αποφύγαμε το να γίνει η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Κεντρική Ευρώπη ένα περίκλειστο φρούριο, όπου καμία προσφυγική ροή δεν θα την αγγίζει”.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, “ανανεώνεται η υποχρέωση όλων των χωρών να δείξουν αλληλεγγύη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία και αυτό νομίζω ότι είναι στα θετικά”.

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και τα περί “εθνομηδενισμού” που καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ο κ. Σαντορινιός σχολίασε: “Με αυτή τη συμφωνία κλείνει ένα πρόβλημα που είχαμε στην εξωτερική μας πολιτική για πάρα πολλά χρόνια. Δυστυχώς κάποιοι από αυτούς τους εμπόρους πατριωτισμού θα χάσουν τη δουλειά τους και αυτό μάλλον τους πειράζει. Πιστεύω ότι είναι μια συμφωνία επικερδής, που μπορεί να καταστήσει τη Βόρεια Ελλάδα και κέντρο εξελίξεων στη Βαλκανική και την Ελλάδα μια ηγεμονική χώρα στα Βαλκάνια, ένα πλεονέκτημα το οποίο είχαμε χάσει λόγω της στάσης που είχε κρατηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια σ’ αυτό το ζήτημα”.

Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο κ. Σαντορινός σημείωσε πως “το να γίνεται ξαφνικά μια τέτοια αποχώρηση τη στιγμή που ο κ. Λαζαρίδης, τον οποίο εκτιμώ προσωπικά, είχε μια τελείως διαφορετική στάση και κατά τη διάρκεια της πρότασης μομφής και γενικότερα μέσα στη Βουλή, εγείρει ερωτηματικά αν μη τι άλλο”.