Ν. Κοτζιάς: «Win-Win» η συμφωνία για το Σκοπιανό

Ν. Κοτζιάς: «Win-Win» η συμφωνία για το Σκοπιανό

Την ελπίδα ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα πουν «ναι» στο δημοψήφισμα και θα υποστηρίξουν τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι είναι μια καλή συμφωνία και ισορροπημένη.

Σε συνέντευξή του στην ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια», ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι πρόκεται για μια συμφωνία win-win, και για τις δυο πλευρές.

«Νομίζω ότι το δημοψήφισμα είναι ένα κομμάτι της επικύρωσης της συμφωνίας σύμφωνα με τις αποφάσεις της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας. Πρέπει να κερδηθεί το δημοψήφισμα για να είναι επικυρωμένη», σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι η «ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι επιλογή αυτού του κράτους. Εμείς απλώς δεν θα τους εμποδίσουμε και θα βοηθήσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της».

«Να ξέρετε ότι η λύση αυτού του προβλήματος εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας και είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει τυπικά 25 χρόνια, στην πραγματικότητα 75 χρόνια. Και συνηθίζω να λέω το εξής: η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή ή κάτω από μια φυλακή», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τις προσπάθειες της Ελλάδας «για την καλύτερη κατανόηση ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία και για να εξαλειφθούν οι λόγοι που οδήγησαν στις κυρώσεις», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «οι κυρώσεις δεν είναι το πιο σύνηθες και ορθολογικό εργαλείο της διπλωματίας», ενώ μίλησε και για το κόστος αυτών των κυρώσεων που χρεώνεται η ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα η αγροτική, με τα μεγάλα προβλήματα από την πτώση των εξαγωγών των προϊόντων.

Ερωτηθείς για τον τουρισμό απάντησε ότι τον προηγούμενο χρόνο είχαμε στην Ελλάδα πάνω από 900.000 Ρώσους τουρίστες. «Η Ρωσία είναι από τις καλύτερες χώρες τουριστών, είναι μορφωμένοι, αγαπούν την Ελλάδα και ξέρουν την ιστορία της. Επίσης, έχουν μια ειδική ομάδα τουριστών που ανήκουν στην κατηγορία του θρησκευτικού τουρισμού. Είναι η ορθοδοξία που δένει τους λαούς μας. Ο τουρισμός είναι από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες μας, έτσι το βλέπω. Φέτος θα κάνουμε ρεκόρ, θα φτάσουμε τα 32 εκατομμύρια. Είναι σχεδόν τρεις φορές ο πληθυσμός μας. Ελπίζω να φιλοξενήσουμε περισσότερους Ρώσους τουρίστες» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Σχετικά με την τάση για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από Ρώσους, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «υπάρχει αύξηση στα ελληνικά ακίνητα, ιδιαίτερα από πλούσιους γιατί παίρνουν και τη λεγόμενη Golden Visa» και εξέφρασε την άποψη ότι «το κίνητρο των περισσότερων Ρώσων είναι η ομορφιά της χώρας μας και η φιλία που νοιώθει ο Ρώσος για τη χώρα μας». «Τέλος, μετά από οκτώ χρόνια βγαίνουμε από την κρίση. Έχουμε 2% ανάπτυξη. Δεν είναι μεγάλο, αλλά είναι σαφώς καλύτερο από το μείον που είχαμε. Είχαμε τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση χώρας. Χάσαμε το 28% του ΑΕΠ μας» πρόσθεσε.

Τέλος, όσον αφορά το Κυπριακό ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη θετική στάση που κρατά απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, «μία στάση αρχών, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο», επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να έχει ένα άλλο κράτος σαν προτεκτοράτο ή υπό κατοχή. Ελπίζω να τελειώσουμε με αυτά».