Νόμος πλέον η προαιρετική προσφυγή στη Σαρία.

Νόμος πλέον η προαιρετική προσφυγή στη Σαρία.

Υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην Χρυσής Αυγής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για τις αρμοδιότητες των μουφτήδων.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, έκανε λόγο για «σημαντική ημέρα για τα δημοκρατικά τεκταινόμενα στη χώρα μας» και πρόσθεσε: «Με την θετική ψήφο όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου αποφασίστηκε η προαιρετικότητα της προσφυγής στον Μουφτή όσων Ελλήνων πολιτών μουσουλμανικής πίστης έχουν αποφασίσει να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο. Από εδώ και στο εξής, όλα τα ζητήματα του κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου θα είναι αρμοδιότητα των αστικών δικαστηρίων, εκτός αν και οι δύο διάδικοι δηλώσουν εγγράφως, με την παρουσία δικηγόρων, ότι επιθυμούν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του Μουφτή.»

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε λογικά τόσο τα επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης της Σαρία, σημείωσε ωστόσο πως η τροποποίηση για την προαιρετικότητα, ενισχύει τη δημοκρατία χωρίς να υπονομεύει το αξιακό σύστημα των πολιτών που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα. Προανήγγειλε δε αλλαγές στην οργάνωση της μουφτείας μέσω Προεδρικού Διατάγματος που θα μελετήσει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή.