Ντράγκι προς κράτη-μέλη: Ευκαιρία για… δημοσιονομικό «μαξιλάρι»

Ντράγκι προς κράτη-μέλη: Ευκαιρία για… δημοσιονομικό «μαξιλάρι»

Πρόοδο στην πορεία επίτευξης των στόχων του πληθωρισμού διαπίστωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.

«Υπάρχει πρόοδος προς την κατεύθυνση ενός βιώσιμου πληθωρισμού» τόνισε, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνοντας πως η Ευρωζώνη κινείται με σωστό τρόπο προς την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σύγκλιση με τους στόχους της ΕΚΤ θα συνεχιστεί» έσπευσε να προσθέσει, ενώ διαβεβαίωσε ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η «χαλαρή» νομισματική πολιτική εξακολουθεί να θεωρείται αναγκαία, με τα μη διευκολυντικά μέτρα να παραμένουν σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη διατήρηση των μηνιαίων αγορών στοιχείων ενεργητικού στα 30 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και στα 15 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2018, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

«Η ΕΚΤ θα παραμείνει προσηλωμένη και θα προσαρμόσει ανά πάσα στιγμή όλα τα εργαλεία της, προκειμένου να διασφαλίσει την πορεία του πληθωρισμού» επεσήμανε, επιπλέον.

Όσον αφορά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, εξέφρασε την άποψη πως οι ρυθμού του ΑΕΠ παραμένουν «εύρωστοι» σ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, παρότι διευκρίνισε ότι η οικονομία εξαρτάται από προσωρινούς παράγοντες, όπως το εμπόριο και η αβεβαιότητα.

Ερωτηθείς για τα πρόσφατα μακροοικονομικά μεγέθη, τα οποία δεν ενθουσίασαν τους αναλυτές, ο Ντράγκι εξέφρασε την πεποίθηση πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν σε ένα «ισχυρό» μονοπάτι.

Άλλωστε, κατά τον ίδιο, σ’ αυτό θα συμβάλει η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία λαμβάνει ώθηση από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του πλούτου των νοικοκυριών.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ προχώρησε στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία του ΑΕΠ, θεωρώντας πως η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,1% φέτος, στο 1,9% το 2019 και στο 1,7% το 2020. Η αντίστοιχη εκτίμηση του περασμένου Μαρτίου ανερχόταν σε 2,4%, 19% και 1,7% αντίστοιχα.

«Οι κίνδυνοι της ανάπτυξης είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι, αλλά οι αβεβαιότητες, όπως το παγκόσμιο εμπόριο και η απειλή του προστατευτισμού, είναι παρούσες» εξήγησε, επιπλέον.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ θεωρεί ότι θα διαμορφωθεί στο 1,7% το 2018, στο 1,7% το 2019 και στο 1,7% το 2020. Η πρότερη πρόβλεψη έκανε λόγο για πληθωρισμό 1,4%, 1,4% και 1,7%, αντίστοιχα.

Καταλήγοντας, ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης -ιδίως όσες έχουν ζητήματα χρέους- να αξιοποιήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης και να φτιάξουν επαρκή δημοσιονομικά «μαξιλάρια».