Ντράγκι: Αναγκαία ακόμη η χαλαρή νομισματική πολιτική

Ντράγκι: Αναγκαία ακόμη η χαλαρή νομισματική πολιτική

Η ελαφρά επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης και της Ευρωζώνης και ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός καθιστούν αναγκαίο να διατηρηθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική υπογράμμισε  ο Μάριο Ντράγκι, στέλνοντας έτσι μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να βιαστεί να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πόσο μάλλον να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πάντως ότι η επιβράδυνση oφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες και έρχεται ύστερα από την άκρως δυναμική ανάπτυξη του 2017, με τις συνολικές προοπτικές της ανάπτυξης να παραμένουν ισχυρές, αν και παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχουν ορατοί εξωτερικοί κίνδυνοι. Σημείωσε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος.

Ζήτησε επίσης από τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και να προωθήσουν πολιτικές, οι οποίες θα στηρίξουν την ανάπτυξη, χωρίς, ωστόσο να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης οι κυβερνήσεις, καθώς όπως έχει επισημάνει η νομισματική πολιτική και τα αποτελέσματά της έχουν όρια.