Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στο εξής ευχάριστες εκπλήξεις

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στο εξής ευχάριστες εκπλήξεις

Μείζον επίτευγμα χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε απάντησή του στον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, χαιρετίζοντας τη συμφωνία του Eurogroup. Υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα των μέτρων ελάφρυνσης και της πρόβλεψης για απόθεμα ασφαλείας 24 δισ. ευρώ. αλλά και διαμηνύει ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει στο μονοπάτι της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Παπαδημούλη, στην απάντησή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως:

α) Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να διατηρήσει την πορεία της την περίοδο μετά το πρόγραμμα και κυρίως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την εθνική οικονομία και την εμπιστοσύνη των αγορών, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα πλέον θα στραφεί στις αγορές για χρηματοδότηση.

β) Το πακέτο απομείωσης του χρέους έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η παράταση της διάρκειας αποπληρωμής και η αναβολή καταβολής του τόκου, είναι πολύ σημαντικά στον περιορισμό του κόστους και ταυτόχρονα, εξασφαλίζουν, σταδιακά πιο ομαλή, επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Έχουμε, τον όρο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του 2022, έναν πιο σταδιακό και πιο ανεπτυγμένο, πιο μακροχρόνιο δηλαδή, διαμοιρασμό του κόστους χρονικά, μια παράταση δηλαδή, του κόστους του χρέους, συμπλήρωσε.

γ) Υπάρχει ένα ουσιώδες τελευταίο κομμάτι, 15 δισ. ευρώ, που έχει να κάνει με ένα μαξιλάρι προστασίας για την Ελλάδα, έτσι ώστε να εξασφαλίσει μια σταδιακή και ομαλή επάνοδο στις αγορές. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα είπε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν «μπορούμε να πούμε πλέον ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, έχει εξασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα».

«Πάνω σε αυτό καλείται τώρα να χτίσει η Ελλάδα. Και η προσδοκία μου, είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, είναι πως η ελληνική οικονομία πλέον, μπορεί να μας προσφέρει ευχάριστες εκπλήξεις από δω και μπρος» κατέληξε.