Ντιμιτρόφ: Η χώρα μου έχει ωριμάσει και δεν χρειάζεται πλέον ρίζες 2.000 ετών

Ντιμιτρόφ: Η χώρα μου έχει ωριμάσει και δεν χρειάζεται πλέον ρίζες 2.000 ετών

“Η χώρα μου έχει ωριμάσει και δεν χρειάζεται πλέον ρίζες 2.000 ετών για να νιώσει αυτοπεποίθηση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο της διήμερης άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich) στη Σόφια.

“Έχουμε την ίδια προσέγγιση όσον αφορά τις διαφορές με την Ελλάδα”, δήλωσε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το euroactiv. com, ενώ πρόσθεσε ότι “είναι καλύτερο να συνεργαζόμαστε και να ανταγωνιζόμαστε για πράγματα που έχουν σημασία σήμερα, από το να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος είχε περισσότερες λαμπρές νίκες και ήττες στην πλούσια ιστορία μας”.

Σημειώνεται ότι τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θα δεχτεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ. Βασικό θέμα της συνάντησης, σύμφωνα με την ίδια, θα είναι οι διμερείς σχέσεις και τρέχοντα θέματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής.

Σε χθεσινή συνέντευξή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε αισιόδοξη τη δήλωση του Ζάεφ πως έχουν κλείσει 3 από τα 7 ζητήματα στη διαπραγμάτευση για το σκοπιανό. Αποκαλύπτει εξάλλου τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων:

“Η πλευρά των Σκοπίων θα ήθελε να κρατήσει το σκέτο Δημοκρατία της Μακεδονίας. Καταλαβαίνει ότι γεωγραφικά η Μακεδονία δεν είναι σκέτη δικιά τους. Η πλειοψηφία της Μακεδονίας είναι σε εμάς. Πρέπει να μετακινηθεί από τον αλυτρωτισμό που σημαίνει ότι κατανοεί ότι το έθνος τους δεν προέρχεται από την Μακεδονία του Μέγα Αλέξανδρου, από την αρχαιότητα, και ότι αυτή είναι κληρονομιά μόνο της Ελλάδας. Και θα πρέπει γενικά να εκφράσει το όνομα αυτή την πραγματικότητα. Υπάρχουν διάφορες ονομασίες. Είναι Άνω Μακεδονία, είναι Βόρεια Μακεδονία, είναι Μακεδονία του Βαρδάρη, είναι Μακεδονία Μπαρντάσκι. Υπάρχει μια συζήτηση όμως εκεί. Το όνομα θα είναι λατινικό, θα είναι στα αγγλικά ας πούμε, και μετά εν δυνάμει να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Αυτό νομίζω ότι θα είναι που θα επιθυμούσαν οι Σκοπιανοί. Η δικιά μου επιθυμία είναι λίγο πιο σύνθετη. Θα ήθελα να είναι ένα όνομα που ήδη ηχητικά και όπως το βλέπει κανείς θα αντιλαμβάνεται ότι είναι κάποια άλλη Μακεδονία, γεωγραφική οντότητα, όχι ιστορική, κληρονομία, από την ελληνική Μακεδονία”.

“Προτιμώ το όνομα όπως ακούγεται διεθνώς να είναι σαφές ότι πρόκειται για αυτό το κομμάτι της Μακεδονίας που είναι στη σημερινή FYROM, στα Σκόπια, με Αλβανούς και Σλάβους και ότι αυτό το κομμάτι δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική Μακεδονία. Δεν θέλω να μπερδεύονται. Και στην ίδια τους τη γλώσσα, έτσι κι αλλιώς εκείνοι το καταλαβαίνουν”, προσθέτει. capital.gr