Νομοσχέδιο για τη σαρία: Οι δηλώσεις Τσίπρα – Γαβρόγλου και η στάση της αντιπολίτευσης

Νομοσχέδιο για τη σαρία: Οι δηλώσεις Τσίπρα – Γαβρόγλου και η στάση της αντιπολίτευσης

«Η κυβέρνηση κάνει σήμερα ένα ιστορικό βήμα φέρνοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Σαρία που εμβαθύνει την ισονομία και ισοπολιτεία που απολαμβάνουν ανεξαιρέτως, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει προαιρετική εφαρμογή της σαρίας στη μουσουλμανική μειονότητα.

«Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας έχει οικειοθελώς δεσμευθεί με συγκεκριμένες συνθήκες όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» συνέχισε.

«Με την παρούσα ρύθμιση η κυβέρνηση αποκαθιστά αδικίες που έγιναν κατά το παρελθόν εις βάρος μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, εξαιρώντας τους από το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και ατομικών ελευθεριών που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, σεβόμενη, ωστόσο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μειονότητας.

Με επιμονή στην ανάγκη για διάλογο, ψύχραιμη αντιμετώπιση και με συνείδηση της σοβαρότητας των θεμάτων, οφείλουμε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα σε μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίζουν τα δικαιώματα και τη ποιότητα ζωής της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης» καταλήγει ο κ. Τσίπρας.

Κ. Γαβρόγλου: Σημαντική ημέρα στο κοινοβούλιο

Παράλληλα, την ικανοποίησή του για την κοινωνική και τη διαφαινόμενη πολιτική συναίνεση για το θέμα της αλλαγής στη δικαιοδοσία των μουφτήδων εξέφρασε, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

«Είναι μία σημαντική ημέρα στο κοινοβούλιο, όχι μόνο επειδή υπάρχει συμφωνία όλων των κομμάτων -εκτός της Χρυσής Αυγής-, αλλά επειδή τίθενται με μεγαλύτερη σαφήνεια τα επιχειρήματα μιας εξαιρετικά περίπλοκης κατάστασης και με τη λύση που προτείνουμε φαίνεται να έχουμε πετύχει κοινωνική και πολιτική συναίνεση», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «η θετική ψήφος των κομμάτων σημαίνει και σεβασμό των ταυτοτικών στοιχείων».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Γαβρόγλου μίλησε για «βαθιά μεταρρυθμιστική τομή». «Προχωράμε σε ένα βήμα ισονομίας και δημοκρατίας, αλλά και σε ένα πλαίσιο με πλήρη σεβασμό της μουσουλμανικής μειονότητας στη χώρα μας», δήλωσε.

«Οι νέες διατάξεις καθιστούν ουσιαστικά προαιρετική την αποκλειστική, μέχρι τώρα, δικαιοδοσία του μουφτή στις υποθέσεις των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που άπτονται του οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου», ανέφερε ο υπουργός.

«Ναι» στη σαρία, «όχι» στην εκλογή μουφτή λένε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

«Ναι» στη σαρία, «όχι» στην εκλογή μουφτή λένε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τον Κώστα Κατσίκη να επικαλείται απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για να ενισχύσει την άποψη ότι ο μουφτής είναι δημόσιος λειτουργός που διορίζεται από το κράτος.

Στην ομιλία του, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την προαιρετική εφαρμογή της σαρίας, που απέσπασε διακομματική συναίνεση, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, επικαλέστηκε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει αποφανθεί πως η εκλογή του μουφτή από όλους τους μουσουλμάνους θα ήταν αντίθετη με τον τρόπο ορισμού των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων και των δικαστικών που δεν εκλέγονται από τους Έλληνες πολίτες, όπως και οι θρησκευτικοί αρχηγοί της εκκλησίας.

«H Ελληνική Δικαιοσύνη ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν για μια κατηγορία πολιτών να γίνεται η εκλογή ενός προσώπου από το σύνολο των μουσουλμάνων», δήλωσε ο κ. Κατσίκης, ενώ κατά της εκλογής μουφτή έχει ταχθεί και ο Δημήτρης Καμμένος.

«Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην οργάνωση της μουφτείας και αυτό θα είναι το περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, απορρίπτοντας ότι οι αλλαγές στη Θράκη συνέπεσαν με την επίσκεψη Ερντογάν.

«Είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα, προχωράμε με δικές μας αξίες και όπλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού… Είναι λάθος ότι η οποιαδήποτε χρονική σύμπτωση συνεπάγεται και αιτιακή σχέση», κατέληξε.

Διακομματική διάθεση υπερψήφισης πλην της Χρυσής Αυγής

Να σημειωθεί πως από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής, εκφράστηκε η διάθεση υπερψήφισης του νομοσχεδίου και διατυπώθηκαν νομοθετικές βελτιώσεις. Ειδικότερα, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Ανδριανός σημείωσε ότι η ΝΔ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς «βελτιώνει περισσότερο την ισονομία και επιλύει τις λίγες αλλά υπαρκτές εντάσεις ανάμεσα σε συλλογικά και ατομικά δικαιώματα».

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «βήμα ταυτοποίησης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας» και τόνισε: «θα συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο». «Η ρύθμιση, αν και έχει ατελή μορφή και αποσπασματικό χαρακτήρα, είναι ώριμη να τη δεχτεί η μουσουλμανική μειονότητα», δήλωσε ο Ι. Δελλής, εκ μέρους του ΚΚΕ.

Ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, των ΑΝΕΛ, χαρακτήρισε τη ρύθμιση «κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη». Από την Ένωση Κεντρώων, ο Ι. Σαρίδης, επέκρινε την κυβέρνηση για «λανθασμένους χειρισμούς» σχετικά με τη διεξαγωγή του διαλόγου για τη νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου.

«Θα υπερψηφίσουμε επί της αρχής την εκσυγχρονιστική προσπάθεια», ανέφερε ο Γρηγόρης Ψαριανός, από το Ποτάμι, και πρόσθεσε: «πρέπει με μεγάλα βήματα και θαρραλέα να αντιμετωπίζουμε ζητήματα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Στον αντίποδα, από το κόμμα της Χρυσής Αυγής, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, αφού επέκρινε την κυβέρνηση για τον χειρισμό των ζητημάτων που άπτονται των σχέσεων με την Τουρκία, τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.