Νομική βάση, αλλά και ρίσκο, για προσφυγές κατά της ΕΥΑΘ στη Δικαιοσύνη!

Νομική βάση, αλλά και ρίσκο, για προσφυγές κατά της ΕΥΑΘ στη Δικαιοσύνη!

Η ταλαιπωρία που συνεπάγεται η 4ήμερη ήδη (σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης) διακοπή υδροδότησης για νοικοκυριά, σχολεία και νοσοκομεία, είναι… το λιγότερο για δεκάδες καταστηματάρχες και επιχειρηματίες που αναρωτιούνται αν μπορούν να αποζημιωθούν από την ΕΥΑΘ, καθώς είδαν τις ταμειακές τους να «στερεύουν» μαζί με τις βρύσες.

Το Reportplus.gr αναζήτησε και δίνει σε όσους αναγκάστηκαν να κλείσουν ή να υπολειτουργήσουν λόγω της λειψυδρίας. την απάντηση στο ερώτημα, αν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την ΕΥΑΘ και κατ` επέκταση από το Ελληνικό Δημόσιο: Ναι, μπορούν, αλλά με σημαντικό ρίσκο!

Με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έξω από τα καταστήματα, οι επαγγελματίες ενημερώνουν τους πολίτες για την προσωρινή διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους για «λόγους υγιεινής», αλλά και τους προβληματισμούς τους για το χαμένο εισόδημα.

«Δεν μπορεί μία πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη να μην έχει νερό για τέσσερις μέρες» δηλώνει στο Reportplus.gr ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Ζορπίδης, προσθέτοντας πως με αυτό τον τρόπο «καταστρέφονται οι επιχειρήσεις». «Ούτε Αφρική να ήμασταν» αναφέρει χαρακτηριστικά. Βέβαια, όπως εξηγεί ο κ. Ζορπίδης το επιμελητήριο δεν μπορεί να επιληφθεί του θέματος προκειμένου να αποζημιωθούν οι καταστηματάρχες. «Το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι μία διαμαρτυρία ή να εκδώσουμε ανακοίνωση. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι».

Τον πρόεδρο του ΕΕΘ, επιβεβαιώνει και ο κ. Αλέξανδρος Κολιόπουλος, δικηγόρος εμπορικού δικαίου παρ’ Αρείω Πάγω. «Από όσα γνωρίζω, δεν υπάρχει δεδικασμένο ή νομολογία γι’ αυτή την περίπτωση, αλλά σίγουρα η προσφυγή των επαγγελματιών στα δικαστήρια έχει νομική βάση.»

Ωστόσο το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

«Το πρόβλημα εδώ είναι πως το Δημόσιο μπορεί να επικαλεστεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνεπώς μία τέτοια προσφυγή είναι υπόθεση υψηλού ρίσκου» συμπληρώνει. Μάλιστα, ο κ. Κολιόπουλος κάνει αναφορά σε μία αντίστοιχη περίπτωση όπου λόγω διακοπής του ρεύματος, κρεατέμποροι είχαν τεράστιες ζημίες, ωστόσο κανείς δεν κατέφυγε στη δικαιοσύνη και εντέλει δεν αποζημιώθηκαν.

«Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες των πολιτών»

Την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους πολίτες εκφράζει ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, κ. Γιώργος Αρχοντόπουλος, ο οποίος αναφέρεται και στην πορεία των εργασιών για την αποκατάσταση της βλάβης. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Οι εργασίες τελειώνουν από στιγμή σε στιγμή και στη συνέχεια θα πρέπει να καθαριστεί το νερό και να απολυμανθεί ο αγωγός για να μπορεί να γεμίσει ξανά το δίκτυο». Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει, «το δίκτυο θα γεμίσει σταδιακά, ειδικά αν οι βρύσες των καταναλωτών είναι συνέχεια ανοιχτές». Όπως εξηγεί, ο αγωγός που έχει υποστεί βλάβη είναι περίπου 50 με 60χλμ, ενώ το δίκτυο της Θεσσαλονίκης αγγίζει τα 2.200χλμ με συνέπεια να υπάρχει καθυστέρηση στην πλήρωση του δικτύου από νερό και την ομαλοποίηση της κατάστασης.

«Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες των πολιτών και τις ζημίες των επιχειρήσεων» συμπληρώνει ο ίδιος και καταλήγει λέγοντας πως όπως οι πολίτες έτσι και οι εργάτες που επιχειρούν στην αποκατάσταση της βλάβης «βρίσκονται κάθε μέρα στη λάσπη και δεν έχουν νερό στο σπίτι τους για να ξεπλυθούν».

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, η ομαλοποίηση της ύδρευσης θα γίνει σταδιακά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, ωστόσο, ο κ. Αρχοντόπουλος επισημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν λελογισμένη χρήση του νερού, προκειμένου η ομαλοποίηση να επιτευχθεί πιο γρήγορα.