Νετανιάχου: «Θα εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα»

Νετανιάχου: «Θα εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα»

Το Ισραήλ δεν εξεπλάγη από την πρόθεση του Ιράν να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της χώρας του να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, εξέφρασε πριν από δύο ημέρες την πρόθεσή του να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ. Εξήγησε χθες (Δευτέρα) πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό: εμπλουτίζοντας ουράνιο, χωρίς περιορισμούς, προκειμένου να φτιάξει ένα οπλοστάσιο πυρηνικών βομβών», είπε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που μεταδόθηκε από το Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και πρόκειται να συναντηθεί αργότερα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν εκπλαγήκαμε. Θα εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε.

 

Το Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ενημέρωσε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το σχέδιό του να αυξήσει τον αριθμό των μηχανών φυγοκέντρησης που χρησιμοποιούνται στον εμπλουτισμό ουρανίου. Από το εμπλουτισμένο ουράνιο παράγονται καύσιμα για τις μονάδες πυρηνικής ενέργειες.

Το ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμένου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Την Κυριακή ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έγραψε στο Twitter ότι το Ισραήλ είναι ένας “καρκινικός όγκος” στη Μέση Ανατολή, ο οποίος πρέπει “να εξαλειφθεί”.