Νερά να τα… πιεις στο ποτήρι και να κολυμπήσεις φυσικά!

Νερά να τα… πιεις στο ποτήρι και να κολυμπήσεις φυσικά!

Τα εξαιρετικής ποιότητας νερά της Ελλάδας είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους λουόμενους και φέτος. Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 95,9% των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας ταξινομούνται ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας ενώ το σύνολο (100%) των υδάτων αποτελούν ύδατα κατάλληλα για κολύμβηση, ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. Η Ειδική Γραμματεία ολοκλήρωσε και δημοσιοποίησε την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας για το έτος 2017.

H εν λόγω αξιολόγηση, σύμφωνα με το υπουργείο, πραγματοποιήθηκε με άκρως επιστημονικό τρόπο και κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2014-2017), ενώ έλαβε χώρα σε 1.598 σημεία (ακτές κολύμβησης).

Επιπλέον 53 σημεία για τα οποία διεξάγονται μετρήσεις δεν έχουν συμπεριληφθεί στην αξιολόγηση και τη στατιστική επεξεργασία, διότι τα 52 από αυτά εντάχθηκαν στο δίκτυο παρακολούθησης το 2015 και επομένως δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμα τα 4 χρόνια παρακολούθησης που απαιτεί η Οδηγία.

Όσον αφορά στο 53ο σημείο, υπάρχουν κενά στις μετρήσεις λόγω δυσκολίας πρόσβασης και δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί  ο ελάχιστος αριθμός δειγμάτων που απαιτεί η νομοθεσία της Ε.Ε. Από το υπουργείο σημειώνεται, πάντως, ότι όλες οι μετρήσεις και στα 53 αυτά σημεία είναι εξαιρετικές.

Ειδικότερα:

  • 1.533 σημεία (95,9%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας»
  • 53 σημεία (3,3%) νέα σημεία.
  • 12 σημεία (0,8%) δεν χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας», αλλά ως «επαρκούς ποιότητας», όπως μετέδωσε το naftemporiki.gr.