ΝΔ: Η προτεινόμενη διάταξη για την απεργία είναι κακότεχνη, αόριστη και αντιφατική

ΝΔ: Η προτεινόμενη διάταξη για την απεργία είναι κακότεχνη, αόριστη και αντιφατική

“Κακότεχνη, αόριστη και αντιφατική” χαρακτήρισε την προτεινόμενη διάταξη για την απεργία η Νέα Δημοκρατία σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Υποστηρίζοντας ότι για την κήρυξη απεργίας  είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη από το 50%+1, των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, καθώς έτσι “εξορθολογίζεται η διαδικασία λήψης της απόφασης  και υπηρετούνται οι βασικές αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας, από τους ίδιους τους εργαζόμενους” η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε κάθετα αντίθετη με τον τρόπο με τον οποίο εισάγεται  η ρύθμιση από την Κυβέρνηση.

“Η προτεινόμενη διάταξη είναι κακότεχνη, αόριστη και αντιφατική. Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τη διάρθρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας. Μοιραία, λοιπόν, θα προκαλέσει νέα προβλήματα που θα οδηγήσουν σε νέες δικαστικές διενέξεις και καταστρατηγήσεις που τελικά θα υπονομεύσουν την απεργία”.

Κατονομάζοντας τα προβλήματα τόνισε πως “η απαίτηση να προσέλθουν στο ίδιο μέρος το 50%+1 των (εκατοντάδων ή και χιλιάδων) οικονομικώς τακτοποιημένων μελών ενός σωματείου πανελλαδικής εμβέλειας, προκειμένου να συζητήσουν, είναι παράλογη και ισοδυναμεί με κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος για τα σωματεία αυτά” ενώ εκτίμησε πως η ρύθμιση πρέπει να περιοριστεί στην αναγκαία πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης, και όχι στη συζήτηση.

Επιπλέον υπογράμμισε πως “η απαίτηση για αυτοπρόσωπη παρουσία είναι παρωχημένη. Η ψηφοφορία πρέπει να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι. Η χρήση του ΑΜΚΑ μπορεί να διασφαλίσει την ψηφοφορία. Εκτός, βέβαια, αν ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να καταργήσει στην πράξη το απεργιακό δικαίωμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας!”.

Καταλήγοντας, επεσήμανε πως η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας  για το ζήτημα είναι η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να κηρύσσεται με απόφαση του μισού (50%) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους. “Αν η συνδικαλιστική οργάνωση είναι πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας η διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τη λήψη της σχετικής απόφασης διεξάγεται και ηλεκτρονικά, προκειμένου οι εργαζόμενοι να διευκολυνθούν στην άσκηση του δικαιώματός τους. Η συμμετοχή των εργαζομένων στις σωματειακές διαδικασίες λήψης απόφασης, γίνεται με βάση τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ενός εκάστου από αυτούς, σύμφωνα με τις διατυπώσεις που Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας θα καθορίσει”.