“Να οικοδομηθεί εθνική γραμμή” ζήτησε ο Α.Τσίπρας στη συνάντηση με Π.Παυλόπουλο!

“Να οικοδομηθεί εθνική γραμμή” ζήτησε ο Α.Τσίπρας στη συνάντηση με Π.Παυλόπουλο!

Με μια φράση ικανή να πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό και… προσδοκίες στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε μιλώντας σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ότι “πρέπει να οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή”, στο πλαίσιο μιας συζήτησης που περιελάμβανε τόσο τις εξελίξεις με τα Σκόπια, όσο και το “μέτωπο” με την Αλβανίά.

«Υπερασπιστήκαμε τον τόπο, όταν η γραμμή μας ήταν αρραγής» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας μετέβη στο προεδρικό μέγαρο περί τις 18:30, συζήτησε με τον κ. Παυλόπουλο για περισσότερο από μία ώρα και αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, που μεταξύ άλλων ζητούσαν να διευκρινιστεί, αν η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει υφιστάμενες “εθνικές γραμμές” και προς ποια κατεύθυνση.

Η επίμαχη φράση, ακούστηκε στην αρχή της συνάντησης, όσο κατέγραφαν οι κάμερες, κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα θέματα της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ υποστηρίζοντας: «Είναι θέματα που “λιμνάζουν” εδώ και χρόνια στην εξωτερική μας πολιτική και επιδιώκουμε να τα λύσουμε. Αν δεν τα λύσουμε, ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας με πολύ πιο δύσκολο τρόπο».

Ισχυρίστηκε ότι στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και πρόσθεσε. “Στο θέμα της ΠΓΔΜ δεν είμαστε ακόμα εκεί, ωστόσο υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα -θετική, ως ένδειξη καλής θέλησης, είναι και η αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και στους δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού.”

Όσον αφορά την επαφή του με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και τον αντίκτυπο των χειρισμών του στο εσωτερικό της χώρας, σημείωσε: «Δεν χωράνε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις σε αυτά τα θέματα. Πρέπει να οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή, η χώρα κυρίως στην εξωτερική της πολιτική έχει συνέχεια.»

Ο Προκόπης Παυλόπουλος από την πλευρά του υπογράμμισε: «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο, όταν η γραμμή μας ήταν αρραγής. Είναι πολύ σημαντική η εκταφή των οστών των πεσόντων μας στην Αλβανία. Η εξάλειψη του αλυτρωτισμού είναι ζήτημα που το θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο εμείς. Άρα, ο δρόμος των γειτόνων μας προς την ΕΕ περνάει μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων. Οι πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού ήταν ταυτόχρονα η Ελλάδα και οι ΗΠΑ. Εμείς έχουμε την καλή θέληση, αλλά υπερασπιζόμαστε την ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κατεστημένο.»

Αύριο, Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει αναφορικά με τις εξελίξεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.