Να γιατί το Παλατάκι πρέπει να μείνει για κυβερνητική η προεδρική χρήση – Μια διαφορετική άποψη

Να γιατί το Παλατάκι πρέπει να μείνει για κυβερνητική η προεδρική χρήση – Μια διαφορετική άποψη

Πολύς λόγος για το πιο εμβληματικό κτίριο της Θεσσαλονίκης, μετά τον Λευκό Πύργο, το Παλατάκι ή αλλιώς Κυβερνείο που πρόκειται να δημοπρατηθεί από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για να παραχωρηθεί σε ιδιώτη για μακροχρόνια αξιοποίηση.

Η είδηση ξεσήκωσε διάφορες αντιδράσεις με πρώτη εκείνη του δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη που χαρακτηρίσει το κτίριο ως τον Λευκό Πύργο της Καλαμαριάς και τονίζει την ανάγκη να μην χαθεί αυτό το ιστορικό κτίριο.

Όπως είναι φυσικό η είδηση προκάλεσε διάφορες άλλες συζητήσεις με κυρίαρχες απόψεις το ιστορικό αυτό κτίριο να γίνει χώρος πολιτισμού η μουσείο!

Η αλήθεια είναι ότι το κτίριο αυτό δεν κατασκευάστηκε ούτε για μουσείο, αλλά ούτε να γίνει κάτι άλλο εκτός της χρήσης του από την κεντρική κυβέρνηση και από τον αρχηγό του κράτους. Πολύ περισσότερο δε να παραχωρηθεί σε ιδιώτες.

Μάλιστα η θέση του -δεσπόζει σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης- είναι τέτοια που όποια άλλη χρήση εκτός της κυβερνητικής θα είναι απαράδεκτη!

Και γιατί το Παλατάκι πρέπει να μείνει σε αποκλειστικά κυβερνητική ή προεδρική χρήση;

  • Επειδή δίδονται πολλά κρατικά χρήματα κατά τις επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών, του πρωθυπουργού αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διαμονή τους σε πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης.
  • Επειδή δίδονται πολλά κρατικά χρήματα στις συναντήσεις με αρχηγούς ή κυβερνητικά κλιμάκια άλλων κρατών κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεων που γίνονται στη Θεσσαλονίκη και για τον λόγο αυτόν νοικιάζονται ιδιωτικοί χώροι ή ξενοδοχεία για να γίνουν οι συνομιλίες.

Αυτό ήταν και το πνεύμα της απόφασης του Κωνσταντίνου Καραμανλή που μετά τη μεταπολίτευση διατήρησε τη κυβερνητική χρήση του κτιρίου ώστε να φιλοξενεί τα κυβερνητικά κλιμάκια, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και να μη γίνεται αλόγιστη σπατάλη χρημάτων, ειδικά εκείνη την εποχή, που τα οικονομικά της χώρας ήταν εξαιρετικά δύσκολά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών, του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο σύνολο τους, κατά τη διάρκεια του χρόνου (εκτός κορωνοίού) είναι τόσο συχνές που  αγγίζουν τα όρια της καθημερινότητας.

Για τη λειτουργία του το Παλατάκι απασχολούσε 10 άτομα συνολικά με την απλή λογική να λέει ότι τα έξοδα για το δημόσιο, είναι πολύ πιο λιγότερα από τις ενοικιάσεις σουϊτών και δωματίων σε πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης. Αυτό είχε σκεφτεί προφανώς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής!

Και δεν είναι μόνο οι οικονομικοί λόγοι, αλλά και το κύρος της εκάστοτε διοίκησης της χώρας κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεων αρχηγών κρατών.

Η αλήθεια είναι ότι η Θεσσαλονίκη σφύζει από χώρους πολιτισμού γενικότερα και ένας ακόμα χώρος θα αποτελούσε ίσως υπερβολή ειδικά σε αυτό το τόσο εμβληματικό κτίριο. Μπορεί βέβαια η Καλαμαριά να μην σφύζει από μουσεία ή χώρους πολιτισμού, ωστόσο αν παρατηρήσει κανείς μόλις λίγα μέτρα από το Παλατάκι, υπάρχους περίπου 10 ιστορικά κτίρια μέσα στο Κόδρα που ρημάζουν περιμένοντας την αξιοποίηση τους, αν δεν καταρρεύσουν …περιμένοντας!

Από την άλλη η ΕΤΑΔ έχει πολλά άλλα δημόσια ακίνητα να δημοπρατήσει και σίγουρα η χώρα δεν θα ζημιωθεί αν το Παλατάκι παραμείνει και λειτουργήσει για τη χρήση που σχεδιάστηκε, το αντίθετο μάλιστα!

Το άρθρο έγραψε ο Κώστας Μπούρης