Να γιατί δεν πρέπει να είναι κλειστή η πόρτα της κρεβατοκάμαρας όταν κοιμάστε

Να γιατί δεν πρέπει να είναι κλειστή η πόρτα της κρεβατοκάμαρας όταν κοιμάστε

Μήπως είσαι από εκείνους που έχεις τη συνήθεια, όπως πολλοί άλλοι, να κλείνεις την πόρτα της κρεβατοκάμαρας όταν κοιμάσαι, για να δημιουργήσεις μια αίσθηση ζεστασιάς ή ασφάλειας στο χώρο;

Αν ναι τότε κάνεις λάθος επειδή σύμφωνα με τους ειδικούς η πόρτα στο δωμάτιό μας πρέπει να είναι ανοιχτή και να αφήνουμε τον αέρα να κυκλοφορεί ελευθέρα για να αναβαθμίζουμε την ποιότητα του ύπνου μας.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση IndoorAir ισχυρίζεται πως όταν η πόρτα είναι κλειστή αυξάνονται τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνουμε όταν αναπνέουμε και αυτό δυσκολεύει τον ύπνο μας.

Το συμπέρασμα δικαιώθηκε από την παρατήρηση 17 υγιών ατόμων από τους οποίους οι ερευνητές ζήτησαν, για 5 συνεχόμενα βράδια, είτε να ανοίξουν είτε να κλείσουν την πόρτα της κρεβατοκάμαράς τους ενώ εκείνοι παρακολουθούσαν την ποιότητα του ύπνου τους αλλά και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του δωματίου.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, στο μαξιλάρι και στο χέρι τους είχε ενσωματωθεί ανιχνευτής κίνησης ώστε να καταγράφεται κάθε μικρή ή μεγάλη κίνηση κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ με ειδικό μηχανισμό καταγράφονταν και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο δωμάτιο. Επίσης οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν και ερωτηματολόγια σχετικά με την ποιότητα του ύπνου τους και σημείωναν διάφορες παρατηρήσεις.

Αποδείχτηκε λοιπόν πως σε όσους η πόρτα παρέμεινε κλειστή τα βράδια, πως τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν τα 1.150 ppm (μονάδα μέτρησης για τις περιεκτικότητες και αναλογίες της τάξης του εκατομμυριοστού), ενώ έπεσαν περίπου στο μισό, στα 717 ppm, όταν άνοιξαν είτε την πόρτα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «τα χαμηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα βοηθούν να κοιμόμαστε πιο βαθιά, πιο καλά και να έχουμε λιγότερες διακοπές στον ύπνο». Μια παλαιότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης είχε καταλήξει επίσης στο συμπέρασμα πως η συσσώρευση του διοξειδίου του άνθρακα στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να οδηγήσει σε κακό βραδινό ύπνο, με αποτέλεσμα την υπνηλία και τη δυσκολία συγκέντρωσης το επόμενο πρωί.

ACTIVEMAN.GR