
Νήσος Σεντόζα ώρα 4 !
Της Δήμητρας Μακρή
Ώρα 4 πρωινή Ελλάδας, ώρα 9 Σιγκαπούρης. Η ώρα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθούν. Για πολλούς θεωρείται η ώρα του κόσμο καθώς οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν για πρώτη φορά. Ιστορική; Εξαρτάται από το αν θα καταλήξει κάπου και κυρίως αν αυτό που συμφωνηθεί θα τηρηθεί. Γιατί; Διότι οι δυο ηγέτες της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ δεν ανήκουν στους…συνηθισμένους ηγέτες.
Γιατί αμφότεροι είναι παρορμητικοί – οι 18 μήνες της σχέσης τους το επιβεβαιώνει αυτό καθώς από τις βρισιές και το μέτρημα των πυρηνικών κουμπιών τους… πέρασαν σε μια συνάντηση-, διότι και οι δυο αλλάζουν θεαματικά στάση, διότι δεν είναι σαφώς σχεδιασμένη η ατζέντα των συνομιλιών. Επειδή ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος Αμερικανός ηγέτης που θα συναντηθεί με έναν Βορειοκορεάτη – ο Τζίμι Κάρτερ είχε συναντηθεί με τον παππού και πρώτο ηγέτη του κομμουνιστικού κράτους Κιμ Ιλ Σουνγκ και όσοι προηγήθηκαν του μεγιστάνα του πλούτου είχαν προσπαθήσει να συνθηκολογήσουν είτε με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ – τον πατέρα του Ουν- είτε με τον ίδιο. Ωστόσο, όμως, και παρά τις προσπάθειες πάντα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης ή επειδή οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν το καθεστώς αν πρώτα δεν συμβιβαζόταν αυτό σε μερικά σημεία δεν προέκυψε μια τέτοιου είδους συνάντηση.
Πώς φτάσαμε στο σημείο αυτό; Ουσιαστικά ήταν το αποτέλεσμα της «Διπλωματίας του Χορού στον Πάγο», όταν οι δυο Κορέες κατέβηκαν με μια ομάδα στους φετινούς Χειμερινούς Αγώνες Ολυμπιακούς της Πιονγκτσάνγκ. Είχε προηγηθεί, συνάντηση τα Χριστούγεννα του Κιμ στην Κίνα κι έπεσαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. Κατόπιν έγινε η ιστορική συνάντηση των δυο ηγετών της Χερσονήσου της Κορέας – του Κιμ και του Μουν Τζαε Ιν η οποία άνοιξε τον δρόμο του Διαλόγου και για την ίδια την Κορέα. Αξίζει να αναφερθεί εδώ πως η Κορέα είναι από τις πιο ομογενοποιημένες παγκοσμίως και το μόνο που τους χωρίζει είναι ο μεταξύ τους πόλεμος – η πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση του Ψυχρού Πολέμου-, ο χωρισμός και η επιλογή ενός κομμουνιστικού καθεστώτος από τον βορρά και μιας δημοκρατίας από την άλλη.
Σενάρια
Πλέον στο νησί Σεντόζα, το οποίο επιλέχθηκε ως μια από τις ελάχιστες ουδέτερες και για τις ΗΠΑ και για τη Βόρεια Κορέα χώρες, οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν. Αρχικά μόνοι τους με τους μεταφραστές. Κατόπιν θα μπουν και τα υπόλοιπα μέλη των αντιπροσωπειών. Βασικός στόχος; Η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και της Χερσονήσου. Ποιοι οι όροι; Ποια τα ανταλλάγματα; Με ποιον τρόπο θα επαληθευτεί; Είναι τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν. Ποιο το πιθανό αποτέλεσμα; Υπάρχουν διάφορα σενάρια: Να αποτύχει παταγωδώς. Να αποτελέσει μια βάση για περαιτέρω συνομιλίες. Να είναι μια χαλαρή συνάντηση απόδειξη της καλής θέλησης ανάμεσα στους δυο ηγέτες ώστε να χτιστεί επ’ αυτής εμπιστοσύνη που θα οδηγήσει σε κάποια συμφωνία αργότερα. Λίγοι είναι εκείνοι που εκτιμούν πως θα υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία με όρους. Κάτι τέτοιο και μάλιστα χωρίς να έχει δουλευτεί η σχέση είναι πάντα επικίνδυνο. Επίσης, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως ο Αμερικανός ηγέτης έχει άρει σε μόλις μερικούς μήνες της προεδρίας την υπογραφή του οπότε ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος περί τήρησης των συμφωνηθέντων.
Τέλος, αν υπάρχει κάτι το οποίο θα απουσιάσει από την ατζέντα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά που η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πως εντάσσονται σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά που σε αυτή τη φάση δεν θα αποτελέσουν μέρος της ατζέντας χάριν της αποπυρηνικοποίησης.
Λίγες ώρες απομένουν πάντως για να αποδειχθεί ήρθε όντως μια ιστορική ώρα ή όχι.