Νέο «Ψυχρό Πόλεμο» καταγγέλλει ο ρωσικός Τύπος

Νέο «Ψυχρό Πόλεμο» καταγγέλλει ο ρωσικός Τύπος

Οι συντονισμένες απελάσεις Ρώσων διπλωματών από περίπου 20 χώρες μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ βυθίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και τους Δυτικούς σε μια νέα «περίοδο Ψυχρού Πολέμου», εκτιμά σήμερα ο Τύπος της Ρωσίας.

Είκοσι τρεις χώρες, εκ των οποίων 16 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να απελάσουν τουλάχιστον 116 Ρώσους διπλωμάτες, στο πλαίσιο αντιποίνων από το δυτικό στρατόπεδο μετά τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στις 4 Μαρτίου στο βρετανικό έδαφος, η οποία διαπράχθηκε σύμφωνα με το Λονδίνο από τη Μόσχα.

Η Ουάσινγκτον ηγείται της κίνησης αυτής καθώς έχει απελάσει 60 ρώσους διπλωμάτες που θεωρούνται «πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» (48 σε διάφορες αποστολές στις ΗΠΑ και 12 στη ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ) και έχει κλείσει το προξενείο της Ρωσίας στο Σηάτλ, στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Η Μόσχα από την πλευρά της κατήγγειλε αμέσως μια «προκλητική κίνηση» και υποσχέθηκε να απαντήσει με τη σειρά της. «Η Ρωσία ουδέποτε είχε και δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτή την υπόθεση», επανέλαβε το Κρεμλίνο.

«Η σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση εισέρχεται σε μια περίοδο πλήρους Ψυχρού Πολέμου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής Φιοντόρ Λουκιάνοφ στις σελίδες της εφημερίδας «Βεντομόστι». Ο ίδιος εκτιμά πως οι απελάσεις θα έχουν ιδιαίτερα καταστροφικές επιπτώσεις στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ. «Αυτό δεν είναι το τέλος της κλιμάκωσης, είναι σαφές ότι θα επιδεινωθεί, περιμένουμε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα απ’ ό,τι πριν, οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας», προειδοποιεί ο Ρώσος αναλυτής.

«Όσο πιο κακή είναι η σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, τόσο καλύτερα είναι ο πρόεδρος» Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβαιώνει η Ηχώ της Μόσχας. «Αν βρίσκεσαι μέσα σε μια πολιορκημένη ακρόπολη, οφείλεις να προκαλείς διαρκώς επιθέσεις (…) διαφορετικά η νομιμότητά σου έχει χαθεί».

Πρόκειται για ένα «ρωσοφοβικό flashmob», είναι ο τίτλος της Ιζβέστια, όπου flashmob είναι η ξαφνική συγκέντρωση κόσμου σ’ ένα σημείο, συνήθως με ραντεβού που ορίζεται στο Ίντερνετ. Η εφημερίδα Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα υπενθυμίζει πως «ουδέποτε μέχρι τώρα είχαν υπάρξει συντονισμένες απελάσεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κομερσάντ, αυτά «τα μέτρα χωρίς προηγούμενο αυστηρότητας (…) δεν είναι παρά μια νέα επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τους Δυτικούς». Για τον ανεξάρτητο ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας, «όλη η πολιτική της Ρωσίας από το 2014 επικεντρώνει την ενέργειά της στην αυτοκαταστροφή». Ο ραδιοσταθμός αναφέρεται στη χρονιά της προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα, την οποία ακολούθησε σειρά δυτικών κυρώσεων.