Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: 42 παραβιάσεις την Καθαρά Δευτέρα!

Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: 42 παραβιάσεις την Καθαρά Δευτέρα!

Σε 42 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν εννέα τουρκικά αεροσκάφη την Καθαρά Δευτέρα, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη – τέσσερα F-16 τα οποία πετούσαν σε δύο σχηματισμούς, τέσσερα CN-235 και ένα ελικόπτερο Σινούκ – προέβησαν επίσης σε 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τα δύο τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Το χαρακτηριστικό στοιχείο των σημερινών προκλήσεων ήταν ότι οι 39 (από τις 42) παραβιάσεις έγιναν μόνο από CN-235 (αεροπλάνο ηλεκτρονικού πολέμου) το οποίο οι Τούρκοι χρησιμοποιούν σε ευρεία βάση για αποστολές αναγνώρισης, ωστόσο στοχεύουν στο να προχωρούν σε υποκλοπές επικοινωνιών και να «χτενίζουν» περιοχές.

Μάλιστα, οι σημερινές προκλήσεις από πλευράς Τούρκων, έλαβαν χώρα στην κορύφωση του τριημέρου κατά το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να βρεθεί στην Σκύρο για να χαιρετίσει και να συζητήσει ο ίδιος με πιλότους της 135 Σμηναρχία Μάχης που καθημερινά επιχειρούν στο Αιγαίο και αναχαιτίζουν τουρκικά αεροσκάφη. iefimerida.gr