Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο- Νέο μίνι κραχ

Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο- Νέο μίνι κραχ

Σε νέο μίνι κραχ οι τραπεζικές μετοχές –  Στο -9,5% η τράπεζα Πειραιώς, απώλειες 4,4% για την Εθνική, -3,5% η Alpha Bank και -5,8% η Eurobank –  Οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα στέλνουν την απόδοση του ελληνικής 10ετίας στο 4,6%.

Σε κλοιό εξωτερικών πιέσεων βρίσκεται η Αθήνα καθώς εκτός από το θέμα των τραπεζών, προστέθηκε η αβεβαιότητα της διαμάχης της Ιταλίας με την Ευρώπη, αλλά και η αναταραχή στην Κίνα εξαιτίας μιας απόφασης που μειώνει τη ρευστότητα των τραπεζών.

Η Ελλάδα, η οποία είναι εκτεθειμένη και εκτός αγορών, βρίσκεται εν μέσω μιας διεθνούς καταιγίδας και με ρευστότητα ύψους 24 δισ. ευρώ, την οποία επ’ ουδενί τρόπω δύναται να χρησιμοποιήσει καθώς αυτό θα εκληφθεί ως αρνητικό σημάδι μετά την «έξοδο» από τα Μνημόνια. Τα όσα συμβαίνουν σήμερα είχαν τεθεί από τον διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος κ. Στουρνάρα, αλλά η κυβέρνηση απέρριψε την πιστοληπτική γραμμή διότι αυτό θα σήμαινε πρόγραμμα, το οποίο ούτως ή άλλως συνεχίζεται.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται με πτώση πάνω από 2,5% κοντά στις 640 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς κατακρημνίζεται με απώλειες 10,2% στα 1,23 ευρώ και 1,3 εκατ. τεμάχια. Βουτιά 11,07% για την Eurobank στα 0,53 ευρώ με 5,8 εκατ. τεμάχια.

Πτώση 1,95% για την Alpha bank στα 1,205 ευρώ με 1,8 εκατ. τεμάχια.

Βουτιά 3,69% η μετοχή της Εθνικής στα 1,618 ευρώ με 1 εκατ. τεμάχια.

Βουτιά 2,95% για την ΜΟΗ στα 23 ευρώ. Με πτώση 1,96% ο Μυτιληναίος στα 8,49 ευρώ. Με πτώση 0,93% ο ΟΠΑΠ στα 8,52 ευρώ.
Πτώση 2,71% η ΔΕΗ στα 1,22 ευρώ.
Ύστερα από την πρόταση του ΤΧΣ για τη δημιουργία σχήματος το οποίο θα αποκτούσε μέσω κρατικών εγγυήσεων, μέρος των κόκκινων δανείων, ο ESM απέρριψε τη συμμετοχή του σε κάτι τέτοιο, ωστόσο η πρόταση βρίσκεται σε συζήτηση καθώς έχει παρουσιαστεί προς τον SSM. Όμως, τέσσερις μήνες μετά την πιστοποίηση που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες από τον ευρωπαϊκό επόπτη, αμφισβητείται τουλάχιστον μια τράπεζα, σ ότι αφορά την δυνατότητα μείωσης των κόκκικων δανείων.

Θα είναι πρωτοφανές ένας επόπτης να αλλάξει τη γνώμη του και να ακυρώσει τις αποφάσεις του, όταν δεν έχει ζητήσει κεφαλαιακή ενίσχυση. Ο επόπτης έχει δώσει τις οδηγίες για τα ομόλογα- τα οποία ήταν γνωστά στην επενδυτική κοινότητα.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποβάλλει νέους μεγαλύτερους στόχους μείωσης και πλάνα, ενώ η έξοδός τους στις αγορές επηρεάζεται από την πορεία του ελληνικού Δημοσίου. Με τις αγορές σε αναταραχή και την άνοδο του ελληνικού spread είναι εύλογο να ζητούνται μεγάλα επιτόκια από τις ελληνικές τράπεζες. Τούτο δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια, όπως υποστηρίζουν όσοι σορτάρουν τις ελληνικές μετοχές.

Η πώληση δανείων – όπως αυτή που προετοιμάζει η Alpha bank – θα δείξει εάν οι ελληνικές τράπεζες πουλήσουν φθηνά ή ακριβά τα κόκκινα δάνεια. Επιπλέον η λύση του σχήματος για ένα μέρος των δανείων διασφαλίζει ότι θα πουληθούν σε υψηλότερες τιμές, άρα δεν θα λείψουν κεφάλαια.

Πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα

Τα ιταλικά ομόλογα υποχώρησαν για ακόμη μια φορά από τις ενδείξεις ότι η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό της δεν θα επιλυθεί σύντομα.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από 3,5% για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, ενώ οι μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο διάστημα του τελευταίου έτους, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα σχέδια του λαϊκιστικού συνασπισμού για μεγαλύτερο έλλειμμα παραβιάζουν τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες.

Παράλληλα αυξάνονται κι οι αποδόσεις του αντίστοιχου ελληνικού ομολόγου, που έφτασε πριν λίγο το 4,6%.

Στο Μιλάνο ο βασικός δείκτης καταγράφει απώλειες άνω του 2%.

ΠΗΓΗ: protothema.gr