Νέες μορφές αστυνόμευσης σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας

Νέες μορφές αστυνόμευσης σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας

Ιδιαίτερα θετική είναι η αποδοχή από τους πολίτες και τους Φορείς των νέων μορφών αστυνόμευσης που εφαρμόζονται σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς, οι Τοπικοί Αστυνόμοι και οι αστυνομικοί με ποδήλατα, σταδιακά την τελευταία διετία εντάχθηκαν στο πλέγμα των αστυνομικών δράσεων, συμβάλλοντας στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες.

Κεντρικός στρατηγικός άξονας των νέων αυτών μορφών αστυνόμευσης είναι η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας από μία αστυνομία, σύγχρονη, αποτελεσματική και κοντά στον πολίτη.

Σε απομακρυσμένες περιοχές του Κιλκίς, των Σερρών και της Χαλκιδικής κινούνται σε προγραμματισμένα δρομολόγια οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, ενισχύοντας την αστυνομική παρουσία και βελτιώνοντας σε ικανοποιητικό βαθμό την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, μέσω της παροχής επιτόπιων υπηρεσιών και της άμεσης ανταπόκρισης σε ζητήματα γενικής αστυνόμευσης.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:

– 1.343 προγραμματισμένα δρομολόγια

– 21.430 επισκέψεις πολιτών,

– 1.632 επισκέψεις σε φορείς,

– 1.195 θεωρήσεις εγγράφων και παροχή συνδρομής,

– 937 έλεγχοι σε άτομα και οχήματα.

Ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς εφαρμόζεται σε Βέροια, Γουμένισσα, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Αξιούπολη και Σέρρες, συμβάλλοντας στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών, μέσα από διαδικασίες κοινωνικής διαμεσολάβησης.

Βασίζεται στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης και περιλαμβάνει σειρά δράσεων τόσο προληπτικού, όσο και αποτρεπτικού χαρακτήρα. Βασική προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων της γειτονιάς σχετικά με αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες ή αδικήματα ενημερώνοντας τους για την εξέλιξη και πορεία των θεμάτων τους.

Από την έναρξη της λειτουργίας τους έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 15.000 επισκέψεις σε πολίτες, σχολεία, συλλόγους, τοπικές Αρχές, επιχειρήσεις και φορείς και έχουν ανταποκριθεί σε περισσότερα από 580 αιτήματα για επίλυση ζητημάτων αστυνομικής φύσης.

Ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου εφαρμόζεται σε Αξιούπολη Κιλκίς, Γαλάτιστα Χαλκιδικής,  Ευρωπό Κιλκίς, Μαυροθάλασσα Σερρών, Πλαταμώνα Πιερίας, Πρώτη Σερρών, Σκοπό Σερρών και Χανιώτη Χαλκιδικής.