
Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν μία μέρα μετά το ξεκαθάρισμα για νομιμότητα από τη Μέρκελ
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την επικοινωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ η οποία τον κάλεσε σε διάλογο με την Ελλάδα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Λίγες μόνο ώρες μετά τη συνομιλία με τη καγκελάριο Μέρκελ η οποία του τόνισε ότι: «Μόνο με το διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου» μπορούν να επιλυθούν τα «διαφιλονικούμενα θέματα» στην ανατολική Μεσόγειο,
Η τοποθέτηση αυτή της καγκελάριου έγινε κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε μόλις χθες τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χαιρέτισε την εξαγγελία για έναρξη, σύντομα, ανεπίσημων συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.
Όμως ο Ερντογάν δεν φαίνεται να ευαισθητοποιήθηκε και προχώρησε σήμερα στις εξής δηλώσεις: «Έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο» ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, μιλώντας από γιγαντοοθόνη σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους όπως ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμα ότι «η Τουρκία δεν έχει βάλει στο μάτι, τη θάλασσα ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας, στοχεύει μόνο στην προστασία της επικράτειάς της, των δικαιωμάτων της».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε τις εμπρηστικές δηλώσεις του στο πλαίσιο της ναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα 2021
» που, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή, πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Την ώρα που μιλούσε μάλιστα, πλάνα αρχείου έδειχναν πολεμικά πλοία να ανοίγουν πυρ!
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται λίγα μόνον 24ωρα μετά την προσπάθεια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με το Κάιρο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή.
Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι το Κάιρο σέβεται την τουρκική υφαλοκρηπίδα. «Αυτό το δείχνουν και οι σεισμικές έρευνες εντός της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να υπεισέρχεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, και οι αδειοδοτήσεις τις οποίες παρέχει. Αυτό δείχνει ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας και αυτό το καλωσορίζουμε θετικά» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.
Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι δύο χώρες με τα μεγαλύτερα σύνορα και ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε: «Μπορούμε να διαπραγματευτούμε το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μια συμφωνία με το Κάιρο στο μέλλον, με βάση την πορεία των σχέσεών μας».
Η τηλεδιάσκεψη με τη Μέρκελ
«Μόνο με το διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου» μπορούν να επιλυθούν τα «διαφιλονικούμενα θέματα» στην ανατολική Μεσόγειο, τόνισε την Παρασκευή η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε νωρίτερα απόψε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χαιρέτισε την εξαγγελία για έναρξη, σύντομα, ανεπίσημων συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν ακόμη περιφερειακά ζητήματα, καθώς και η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.
«Η Καγκελάριος τόνισε ότι τα διαφιλονικούμενα θέματα στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Καγκελάριος χαιρέτισε την εξαγγελία για έναρξη, σύντομα, ανεπίσημων συνομιλιών υπό την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ζάιμπερτ και καταλήγει επισημαίνοντας ότι η κυρία Μέρκελ και ο κ. Ερντογάν «συμφώνησαν ότι ο εν εξελίξει σχηματισμός κυβέρνησης στην Λιβύη υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά χρειάζεται την πλήρη στήριξη τόσο εντός όσο και εκτός της Λιβύης».
Την Πέμπτη η κυρία Μέρκελ είχε τηλεδιάσκεψη και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία εξέφρασε επίσης την «πλήρη στήριξή» της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού, στις συνομιλίες στο τέλος Απριλίου. «Εκεί θα πρέπει να διερευνηθεί μια κοινή βάση για διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο ανοιχτό πνεύμα, διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος», υπογράμμισε η Καγκελάριος.