
Νέες αναταράξεις στα ελληνικά ομόλογα φέρνουν οι πολιτικές εξελίξεις
Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα, και οποιοδήποτε σημάδι πολιτικής αναταραχής –και ειδικά μία αιφνιδιαστική εξέλιξη– οδηγεί τους επενδυτές προς την “έξοδο”, ειδικά όταν αυτό αφορά μία ρηχή και ευάλωτη αγορά όπως η Ελλάδα. Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά “έστειλε” χθες μήνυμα αστάθειας και αβεβαιότητας και αύξησης πολιτικού ρίσκου γύρω από την Ελλάδα, έστω και εάν οι πρόωρες εκλογές έχουν αποτιμηθεί πλήρως από τους επενδυτές και δεν θεωρούνται “αρνητική εξέλιξη” αφού δεν θα οδηγήσουν σε κάποια κυβέρνηση η οποία θα πάει κόντρα στις δεσμεύσεις προς τους δανειστές.
Ωστόσο οι ξένοι διαχειριστές βάζουν πλέον στην εξίσωση που ονομάζεται Ελλάδα το ενδεχόμενο της “έκτακτης” κάλπης στο αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός που σημαίνει ότι πολλά θα μπουν στον “πάγο” ή θα βγουν από το προσκήνιο – όπως οι εκκρεμότητες με τους δανειστές, το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών – λόγω της ανόδου της πολιτικής “θερμοκρασίας”.
Και όλα αυτά την στιγμή που το διεθνές σκηνικό κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι, όπως οι εξελίξεις στην Ιταλία, το οποίο “δένει” την Ελλάδα με “εξτρά” αβεβαιότητα. Η στενή “σχέση” που έχει η πορεία των ελληνικών ομολόγων με αυτή των ιταλικών –η θετική συσχέτιση έχει αυξηθεί σημαντικά πάνω από το 70% πλέον από μόλις 30% στο β΄ εξάμηνο του 2017 – κάνει το επόμενο διάστημα ιδιαίτερα κρίσιμο για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, λόγω των (αρνητικών) εξελίξεων που πιθανώς να υπάρξουν στις σχέσεις Ρώμης – Βρυξελλών αλλά και στην αξιολόγηση της Ιταλίας από τους οίκους, όπου αναμένεται ευρέως υποβάθμιση κατά μία τουλάχιστον βαθμίδα χωρίς να αποκλείεται και υποβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε “αρνητικές”, κάτι που θα “χτυπήσει” την αγορά ομολόγων.
Μετά την ξαφνική άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μόλις έγινες γνωστή η παραίτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, η επιδείνωση συνεχίζεται σήμερα, την στιγμή που οι αποδόσεις στα ιταλικά ομόλογα εμφανίζουν μικρή μόνο άνοδο ( στο 3,562% με αύξηση 0,48%). Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύεται κατά 2,85% στο 4,427%, ενώ στις αρχές της εβδομάδας είχε υποχωρήσει στο 4,273%. Ανάλογη είναι και η άνοδος της απόδοσης του 5ετολυς η οποία διαμορφώνεται στο 3,469% ( +2,27%).
Η έντονη μεταβλητότητα που έχουν “αποκτήσει” από τον Μάιο οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι κρατά τους επενδυτές σε… απόσταση και διατηρεί την Ελλάδα εκτός αγορών με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής.
capital.gr