Νέα συνεδρίαση του ΣτΕ την επόμενη εβδομάδα για το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό

Νέα συνεδρίαση του ΣτΕ την επόμενη εβδομάδα για το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχίσει τη συνεδρίασή του το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να αποφασίσει σχετικά με την αναστολή χορήγησης ασυλου του ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Η νέα συνεδρίαση αποφασίστηκε καθώς σήμερα δεν μετήχθη ο Τούρκος αξιωματικός, κάτι που αναμένεται να συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση, ώστε να εκφράσει ο ίδιος την άποψή του ενώπιον των δικαστών.

Υπέρ της αναστολής για τη χορήγηση ασύλου τάχθηκε το Δημοσιο, που ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου γιατί έχει μια εκλεγμένη κυβέρνηση, σε βάρος της οποίας οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί πήραν τα όπλα.

Οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού Νικ. Αλιβιζάτος, Σπ. Τσακυράκης και Β. Παπαδόπουλος απάντησαν ότι «εκλεγμένη ήταν και η κυβέρνηση υπό τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, κάτι που δεν μπορεί όμως να μεταφραστεί ότι υπάρχει κράτος δικαίου στη γείτονα χώρα».

Οι συνήγοροι του Τούρκου στρατιωτικού είπαν ακόμη ότι ο εντολέας τους δεν έχει εμπλοκή με το πραξικόπημα, ενώ επικαλέστηκαν τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που έκριναν ότι οι οχτώ στρατιωτικοί δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία.

Η δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας γίνεται με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης και η απόφαση θα αφορά και τους οχτώ στρατιωτικούς.