Νέα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία ανακοινώνει η Ε. Αχτσιόγλου

Νέα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία ανακοινώνει η Ε. Αχτσιόγλου

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πάει στη Βουλή το δεύτερο νομοσχέδιο «ιδιοκτησίας του υπουργείου Εργασίας» για τα νέα πρόστιμα που αφορούν αδήλωτη εργασία, με κίνητρα ώστε ο εργαζόμενος να καταγγέλλει τον εργοδότη, αλλά και ο εργοδότης να συμμορφωθεί για να υπάρξουν συμβάσεις μεγαλύτερης διάρκειας, είπε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσίογλου, μιλώντας στο Κόκκινο.

Επανέλαβε παράλληλα ότι έχει ήδη διορθωθεί αυτόματα η παρακράτηση του ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές, που θα εμφανιστούν με τον σωστό τρόπο το Μάιο, κατά συνέπεια δεν χρειάζεται καμία αίτηση. Εντός των επόμενων μηνών θα επιστραφούν τα αναδρομικά, όπως διευκρίνισε η ίδια.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στη συνέχεια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί πιθανότατα «την επόμενη εβδομάδα, το δεύτερο σε ενάμιση χρόνο αποκλειστικά “δικής μας ιδιοκτησίας”, με ρυθμίσεις για την προστασίας των εργαζόμενων και άλλες ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη, (μετά από αυτό του Σεπτεμβρίου του 2017 για την απλήρωτη, την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία)».

«Στις εμβληματικές αλλαγές του δεύτερου αυτού νομοσχεδίου θα περιλαμβάνεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου, από την αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική λογική ως σήμερα, σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος. Υπήρχε ένα πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που εντοπιζόταν αδήλωτος σε επιχείρηση, με την έννοια της τιμωρίας του εργοδότη. Τώρα, θα μειώνεται σημαντικά εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος και ανάλογα με τη διάρκεια της σύμβασης θα μειώνεται περισσότερο». Συγκεκριμένα:

7.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει τρίμηνη σύμβαση
5.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει εξάμηνη σύμβαση
3.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει ετήσια σύμβαση

«Ο εργοδότης θα καταβάλλει ένσημα τριών μηνών στον εργαζόμενο μόλις ξεκινάει η σύμβαση, σαν να τον είχε απασχολήσει ήδη για τρεις μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής είμαστε πολύ αυστηροί και το πρόστιμο θα διπλασιάζεται χωρίς δυνατότητα εκπτώσεων», όπως ξεκαθάρισε.

Με την μεταρρύθμιση αυτή «δίνουμε πολύ μεγάλο κίνητρο για να γίνουν συμβάσεις εργασίας, να γίνουν όσο το δυνατόν πιο μεγάλες χρονικά, αλλά και για να καταγγέλλει ο εργαζόμενος την αδήλωτη εργασία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε ιδιαίτερο συμφέρον», όπως τόνισε.

Το Μάιο αυτόματα η διόρθωση για την παρακράτηση του ΑΚΑΓΕ, καμία ανάγκη αίτησης

Για το θέμα των παρακρατήσεων στις επικουρικές, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «από το 2010 ήδη υπήρχαν σαφείς δεσμεύσεις στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό και ως προς τα έσοδα στο ΑΚΑΓΕ. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε παρακράτηση στις επικουρικές σε ένα ποσό που δεν ήταν το πραγματικά καταβαλλόμενο στον συνταξιούχο, όπως θα ήταν το ορθό».

«Τώρα που έχουμε πλέον τη δημοσιονομική ευχέρεια, στις συντάξεις Μαΐου, οι συνταξιούχοι θα δουν την ορθή παρακράτηση ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές και δεν θα συνεχίσει όπως γινόταν», διαβεβαίωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Τόνισε επίσης ότι οι δικαιούχοι «δεν θα πρέπει να κάνουν αίτηση για να γίνει αυτή η διόρθωση, γίνεται αυτόματα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, έχει διορθωθεί ήδη».

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε και στην καταβολή αναδρομικών ποσών που είχαν παρακρατηθεί, τα οφειλόμενα του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Θα γίνει εντός των επόμενων μηνών, να μην υπάρχει ανησυχία», κατέληξε.