Νέα μέθοδος διάγνωσης για την ανδρική γονιμότητα! Αναζητούνται 1.000 εθελοντές

Νέα μέθοδος διάγνωσης για την ανδρική γονιμότητα! Αναζητούνται 1.000 εθελοντές

Αναγνωρίζοντας ότι στη σύγχρονη εποχή, η υπογονιμότητα πλήττει το 15% των ζευγαριών, προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα, τα οποία αντανακλούν στην ψυχολογία τους με επιπλέον σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, το ΒΙΟΖ – Εργαστήριο Γενετικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Mονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab, υλοποιούν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τη διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Όπως έχει καταγραφεί, στο 50% των περιπτώσεων, η αιτία είναι διαταραχές στη γονιμότητα των ανδρών και η πλειονότητα των ζευγαριών καταφεύγει σε διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προκειμένου να αποκτήσει τον δικό του βιολογικό απόγονο.

Μέχρι σήμερα, η διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας γίνεται αρχικά με τη βοήθεια του σπερμοδιαγράμματος, που προσδιορίζει τον αριθμό, την κινητικότητα και την ταχύτητα των σπερματοζωαρίων. Ωστόσο, συχνά, η συγκεκριμένη εξέταση δεν καταλήγει σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα, με συνέπεια να απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις, που μπορεί να είναι επεμβατικές, όπως η βιοψία ορχικού ιστού.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η προσέγγιση την οποία υιοθετεί το ΒΙΟΖ σε συνεργασία με το Embryolab αφορά την έγκυρη, γρήγορη και μη επεμβατική διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας, βασιζόμενη στο ότι οι διαταραχές της γονιμότητας διαθέτουν ένα γενετικό υπόβαθρο. Δηλαδή συγκεκριμένες μεταλλάξεις του γενετικού υλικού προκαλούν υπογονιμότητα.
Στόχος είναι η ολιστική ανάλυση των μεταλλάξεων αυτών και των συνδυασμών τους, με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών και αναλύσεων, να οδηγήσει στην κατασκευή ενός γενετικού προφίλ για κάθε κατηγορία υπογονιμότητας, που θα μπορεί να αναγνωρίζεται με την εφαρμογή ενός απλού τεστ.

Το τεστ, θα γίνεται με απλή λήψη αίματος από τους άνδρες και θα μπορεί να κατατάσσει τον κάθε έναν σε μια κατηγορία σπέρματος, υγιούς ή μη, σύμφωνα με το γενετικό του προφίλ.

Το τεστ θα είναι ευαίσθητο, θα περιορίσει τα λάθη στη διάκριση μεταξύ των κατηγοριών και θα παρέχει πληροφορία, που αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμη με τις τρέχουσες αναλύσεις, για χάραξη σχεδιασμού και υλοποίησης των διαδικασιών που θα οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη κύηση.

Αναζητούμε 1.000 εθελοντές δότες σπέρματος

Για την υλοποίηση του έργου, απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον 1.000 ανδρών, 18-40 ετών, οι οποίοι θα δώσουν αίμα και σπέρμα για ανάλυση.

Η όλη διαδικασία έχει διάρκεια μιας ώρας και για την παραλαβή και λήψη του γενετικού υλικού θα πρέπει οι εθελοντές να επισκεφθούν το Embryolab, Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, 2310 474747, στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, εάν το επιθυμούν, θα ενημερώνονται για τη γονιμότητά τους μέσω του σπερμοδιαγράμματος που θα πραγματοποιεί το Embryolab και στη συνέχεια το δείγμα θα αναλύεται από το ΒΙΟΖ – Εργαστήριο Γενετικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, θα υπάρχει απόλυτη εμπιστευτικότητα και προστασία όλων των ευαίσθητων δεδομένων του κάθε συμμετέχοντα.

Η διαφορετική προσέγγιση

Η προσέγγιση του ΒΙΟΖ και της Embryolab, είναι ολιστική και θα έχει ως βάση την ανάλυση όλου του γονιδιώματος και όχι μεμονωμένων γονιδίων, κάτι το οποίο θα ρίξει φως και στις πιο περίπλοκες συσχετίσεις γονιδίων και μεταλλάξεων, οι οποίες επηρεάζουν και καθορίζουν την ανδρική υπογονιμότητα.

Έτσι, η συμμετοχή στο πρόγραμμα, δε θα προσφέρει μόνο πολύτιμη βοήθεια για την κατασκευή του διαγνωστικού τεστ, αλλά και σε επίπεδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η νέα βάση δεδομένων που θα είναι ειδικά κατασκευασμένη για τον Ελληνικό πληθυσμό, θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση των κληρονομούμενων μεταλλάξεων και επομένως στον ακριβέστερο προσδιορισμό της πιθανότητας οι απόγονοι να φέρουν τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις.

Επίσης, τα νέα επιστημονικά δεδομένα θα συνδράμουν στην καλύτερη κατανόηση της γενετικής βάσης της ανδρικής υπογονιμότητας και στην ανάπτυξη μεθόδων διάγνωσης και τρόπων θεραπείας της.

Η Επιστημονική Ομάδα

Η κύρια ερευνητική ομάδα αποτελείται από τον Καθηγητή Γενετικής, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη, την Αν. Καθηγήτρια, Αικατερίνη Μούτου, την Επ. Καθηγήτρια, Θεολογία Σαραφίδου, την Επ. Καθηγήτρια, Άννα-Μαρία Ψαρρά, την Μαρία Μαρκαντώνη, Υποψήφια Διδάκτωρ Εργαστηρίου Γενετικής του τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας από το Εργαστήριο Γενετικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και από το Εργαστήριο του Embryolab την Αλεξία Χατζηπαρασίδου, Κλινική Εμβρυολόγο και Διευθύντρια Εργαστηρίων Embryolab.

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες www.spermogene.eu
Επικοινωνία: Βάσω Πετρίδου, 2310 474747, 6985735555, info@spermogene.eu