Νέα ανάφλεξη της βίας στη Νικαράγουα

Νέα ανάφλεξη της βίας στη Νικαράγουα

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 34 τραυματίστηκαν την Τρίτη στη Νικαράγουα, όταν άνδρες της αστυνομίας και παραστρατιωτικοί ανέκτησαν τον έλεγχο σε ένα προπύργιο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, την πόλη Μασάγια, κι επιτέθηκαν εναντίον οδοφραγμάτων που είχαν στήσει αντικυβερνητικοί, όπως δήλωσε στέλεχος οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ήταν μια αληθινή σφαγή», δήλωσε ο Άλβαρο Λέιβα, διευθυντής της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα (Asociación Nicaragüense Pro Derechos Humanos,  ANPDH), στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal 15.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πάνω από 20 γυναίκες και άγνωστος αριθμός ανδρών συνελήφθησαν στη Μασάγια, περίπου 25 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μανάγκουα.

«Δεχόμαστε πυρά, έναν συνεχή και δυσανάλογο καταιγισμό σφαιρών εναντίον άμαχου πληθυσμού», είχε δηλώσει ο Λέιβα νωρίτερα.

Άλλοι τριάντα έξι άνθρωποι αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκαν στο Τικουαντέπε, στην ίδια περιοχή.

Η νέα έξαρση της βίας καταγράφηκε ενώ η διαδικασία πολιτικού διαλόγου ανεστάλη εκ νέου στη Νικαράγουα. Η χώρα βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση από τη 18η Απριλίου, όταν ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή τις κυβερνητικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που πολύ γρήγορα αποσύρθηκαν. Η κινητοποίηση προσέλαβε κατόπιν ευρύτερο χαρακτήρα, με κεντρική απαίτηση την παραίτηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο Ορτέγα, ο άλλοτε ηγέτης της επανάστασης των Σαντινίστας, αρνείται να ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα.