Μ. Σπυράκη: “Η ΝΔ ζητά την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis”

Μ. Σπυράκη: “Η ΝΔ ζητά την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis”

Την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis ζήτησε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για σκευωρία και προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κ. Σπυράκη παρέθεσε σειρά γεγονότων σύμφωνα με την οποία, όπως υποστηρίζουν στη Ν.Δ., φαίνεται πως υπήρχε ενημέρωση, αλλά και παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε μεταξύ άλλων, δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πριν από ένα χρόνο περίπου στη Βουλή (2 Φεβρουαρίου 2017), με την οποία υποστήριξε ότι «ανοίγει η υπόθεση Novartis» κάνοντας λόγο για μίζες σε πολιτικά κόμματα. Υπενθύμισε επίσης την αιφνιδιαστική παραίτηση της Ελ. Ράικου (14 Μαρτίου του 2017) και τις καταγγελίες της ότι «δεν αισθάνεται να απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται». Επίσης, υπενθύμισε δημοσίευμα της εφημερίδας Documento  (4Φεβρουαρίου 2018) ημέρα του συλλαλητηρίου αναφέροντας στοιχεία από κατάθεση που δόθηκε μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας. Επίσης, ανέφερε τη μετάβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Άρειο Πάγο και αμέσως μετά όπως είπε διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή, ενώ νωρίτερα υπενθύμισε τη σύσκεψη του πρωθυπουργού για το χειρισμό της υπόθεσης. Τέλος, υπενθύμισε τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή.

Η κ. Σπυράκη τόνισε κατηγορηματικά ότι  «Ζητάμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Τριάντα βουλευτές πρέπει να υπογράψουν την πρόταση της προανακριτικής. Κατανοώ τη δυσκολία της κυβέρνησης. Και απορώ γιατί η υπόθεση είναι αντικείμενο συνεχών συσκέψεων». Επίσης, τόνισε ότι «το σκάνδαλο της Novartis ερευνάται από την τακτική δικαιοσύνη. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εξαντλείται στη σπίλωση των προσώπων. Στις ίδιες περιόδους κάποιοι πολιτικοί που είναι φιλικά προσκείμενοι δεν είναι στις λίστες».  Η κ. Σπυράκη απηύθυνε προειδοποίηση στην κυβέρνηση «να μην οδηγήσει την Ελλάδα στη θέση της Πολωνίας».

«Η διάκριση των εξουσιών είναι στην Ε.Ε. θεμελιώδες ζήτημα» είπε καλώντας τον Πρωθυπουργό να απαντήσει πώς γνώριζε στοιχεία της δικογραφίας ένα χρόνο πριν αυτά φτάσουν στη Βουλή και πρόσθεσε, ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προσπάθεια σπίλωσης, πρόκειται για μια σκευωρία» δήλωσε υπενθυμίζοντας δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος και είχε ζητήσει οι μάρτυρες να βγάλουν τις «κουκούλες».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από πλευράς κυβέρνησης, η κ. Σπυράκη είπε «Μου δίνετε την ευκαιρία να σας ρωτήσω ως δημοσιογράφο: Αν δεν υπήρχε το θέμα της NOVARTIS, σήμερα, ποιο θα ήταν το πρώτο θέμα στα media; Θα ήταν ή όχι οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ του κ. Ζάεφ ότι δεν θεωρεί αναγκαίο να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα των Σκοπίων; Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε εξ’ αρχής ως προϋποθέσεις τη συνταγματική αναθεώρηση για την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών. Κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει «μακεδονική εθνότητα», τόνισε πως αναγκαία είναι η λύση – πακέτο και ότι σε κάθε περίπτωση είμαστε εναντίον του τεμαχισμού της λύσης». Δυστυχώς, η παρέμβαση αυτή του κ. Μητσοτάκη, δικαιώνεται. Και το ερώτημα είναι σαφές: Τι ακριβώς διαπραγματεύονται ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς; Ξέρετε εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμία λύση σε δόσεις, με την Ελλάδα να παραιτείται προκαταβολικά από τα όπλα της. Και ο κ. Τσίπρας, θα ήθελα να τονίσω, ότι αναλαμβάνει ακεραία την ευθύνη για οποιαδήποτε εξέλιξη έρθε

Απαντώντας σε ερώτηση για την άδεια που δόθηκε στον Δ. Κουφοντίνα η κ. Σπυράκη εκτίμησε ότι «η Κυβέρνηση, μεθοδεύει την αποφυλάκιση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί αυτό». Τέλος, σε ότι αφορά την έξοδο στις αγορές η εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι «το επιτόκιο δανεισμού για την Ελλάδα για το επταετές ομόλογο ανήλθε στο 3,5% όταν την ίδια μέρα για την Πορτογαλία ήταν στο 1.53%, για την Κύπρο ήταν προς το 1.56%, για την Ιρλανδία στο 0,63%. Είναι προφανές ότι αυτό είναι το έργο του κ. Τσίπρα, του κ. Τσακαλώτου και του προκατόχου του κ. Τσακαλώτου, του κ. Βαρουφάκη».