Μ. Σπυράκη: “Η αντιπολίτευση δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα της ονομασίας…τώραείναι αργά

Μ. Σπυράκη: “Η αντιπολίτευση δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα της ονομασίας…τώραείναι αργά

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των Σκοπιών άσκησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη χαρακτηρίζοντάς την «σκορποχώρι» και πως «δεν μπορεί να παρουσιάσει μια ενιαία θέση ως βάση διαπραγμάτευσης».

Η κ. Σπυράκη είπε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης και «έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις ερήμην μας» όπως είπε και πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση έχει ολοκληρωτικά την ευθύνη των χειρισμών για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης».

Σε ότι αφορά τη θέση της ΝΔ στο θέμα είπε πως αυτή έχει διατυπωθεί από τον πρόεδρο του κόμματος, και υπενθύμισε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη πως το ελάχιστο είναι η απόφαση του Βουκουρεστίου και η « προτεινόμενη λύση πρέπει να είναι πακέτο, να περιλαμβάνει δηλαδή και το κομμάτι του ονόματος και το κομμάτι του εύρους της χρήσης και την αντιμετώπιση των ζητημάτων του αλυτρωτισμού». Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως «αντί κάποιοι να εξυφαίνουν σενάρια στα υπόγεια του Μαξίμου για τη ΝΔ που δημιούργησε και κατοχύρωσε την εθνική θέση, θα ήταν προτιμότερο να μας απαντήσει εάν εξακολουθεί να εκφράζει τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Γαβρόγλου, η άποψη που είχαν προσυπογράψει σε επιστολή του 2008, και στην οποία φαίνεται ότι δεν αντιμετώπιζαν καμία δυσκολία, η γειτονική χώρα να αποκαλείται με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή, «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Η εκτίμησή μας», πρόσθεσε «είναι ότι η Κυβέρνηση είναι σκορποχώρι σε αυτό το θέμα και ότι δεν μπορεί να παρουσιάσει μια ενιαία θέση ως βάση διαπραγμάτευσης».

Σε ότι αφορά την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, η κ. Σπυράκη αφού είπε «πως είναι αργά τώρα» και έπρεπε να γίνει στην αρχή της πορείας του θέματος πρόσθεσε, πως «εφόσον συγκληθεί ο κ. Κουμουτσάκος θα προσέλθει, ζητώντας από τον κ. Κοτζιά να αποσαφηνίσει εάν η θέση του δεσμεύει την κυβερνητική πλειοψηφία. Δηλαδή, το σύνολο της Κυβέρνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης».

Τέλος, αναφορικά με το συλλαλητήριο και το ενδεχόμενο συμμετοχής των βουλευτών της ΝΔ είπε πως «οι πολίτες είναι φυσικά ελεύθεροι να εκφρασθούν όπως επιλέγουν και οι βουλευτές μας είναι ελεύθεροι να κάνουν αυτό που επιλέγουν».