Μ. Νίμιτς προς πΓΔΜ: «Η πρότασή μου ενισχύει την ταυτότητα του κράτους και του λαού»

Μ. Νίμιτς προς πΓΔΜ: «Η πρότασή μου ενισχύει την ταυτότητα του κράτους και του λαού»

Λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του σε Ελλάδα και πΓΔΜ για την περαιτέρω συζήτηση των προτάσεών του για το όνομα της γειτονικής χώρας και πριν τη συνάντηση που θα έχουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στο Νταβός, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς υπέπεσε –εσκεμμένα ή όχι- σε ένα διπλωματικό «φάουλ» που δεν συνάδει με την διπλωματική του εμπειρία.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Citel της πΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς παρείχε διαβεβαιώσεις στην πΓΔΜ ότι με την πρότασή του για το θέμα της ονομασίας διασφαλίζεται και ενισχύεται η «ταυτότητα και το έθνος». Σε σχετική ερώτηση ο έμπειρος διπλωμάτης απάντησε: «Προσωπική μου άποψη είναι πως δεν υπεισέρχεται στην ταυτότητα, αλλά αντίθετα ενισχύει την ταυτότητα του κράτους και του λαού. Από την επικοινωνία μου με τους ανθρώπους στη χώρα σας, νομίζω ότι έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα εδώ και πολλά χρόνια, είσαστε ανεξάρτητοι κάπου 25 χρόνια αλλά είχατε ταυτότητα και όταν ήσασταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας, είχατε ταυτότητα όταν ήσασταν μέρος του Βασιλείου της Σερβίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά τη γνώμη μου, η ταυτότητα των ανθρώπων είναι ασφαλής και πιστεύω πραγματικά ότι οι ιδέες που παρουσίασα περισσότερο ενισχύουν, παρά πλήττουν την ταυτότητα».

Ο κ. Νίμιτς αποκάλυψε ότι διαμόρφωσε την πρότασή του με τρόπο ώστε να είναι «αποδεκτή και από τις δυο πλευρές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές ενώ αποκάλυψε ότι το πακέτο των προτάσεων του είναι ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων, και επιβεβαίωσε τα πέντε ονόματα που είδαν πριν λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

Σε ερώτηση αν το πακέτο του έχει χαρακτήρα “take it or leave it” και αν οι επόμενοι έξι μήνες είναι αρκετός χρόνος για την επίτευξη λύσης, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι δεν πιστεύει σε προσέγγιση του τύπου “take it or leave it”, που μπορεί να λειτουργήσει σε πιο απλές καταστάσεις και πρόσθεσε εχαρακτηριστικά πως «εγώ είμαι διαμεσολαβητής. Δεν δίνω εντολές σε ανθρώπους τι να κάνουν. Είμαι εδώ για να βοηθήσω τις δύο πλευρές, γι’ αυτό υπάρχουν τα Ηνωμένα Έθνη».

Τέλος, ανέφερε ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε άλλα 25 χρόνια για τη λύση» εκτιμώντας ότι οι συνθήκες είναι καλές, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις, η έξοδος από τη διεθνή οικονομική ύφεση, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, οδηγούν τους ηγέτες στο να αρχίζουν να λύνουν τα προβλήματα με τους γείτονες και να κοιτάζουν μπροστά και όχι πίσω.