Μόρια: Υπό την απειλή λουκέτου ξεκινά το έργο της σύνδεσης με τον βιολογικό καθαρισμό

Μόρια: Υπό την απειλή λουκέτου ξεκινά το έργο της σύνδεσης με τον βιολογικό καθαρισμό

Ξεκινά αύριο (Τρίτη) το έργο της σύνδεσης του καταυλισμού στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας με τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της Μυτιλήνης.

Το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια είναι από τα πιο επιβαρυμένα, καθώς φιλοξενεί πάνω από 8000 πρόσφυγες, τη στιγμή που οι δυνατότητες του δεν ξεπερνούν τους 3000. Επιπλέον, η ανεπάρκεια των υγειονομικών υποδομών και οι πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, υποχρέωσαν την περιφέρεια Β. Αιγαίου να δώσει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προθεσμία, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Σε διαφορετική περίπτωση, το κέντρο θα κλείσει.

Ήδη, στη «Διαύγεια» αναρτήθηκε η σύμβαση κατασκευής του έργου με τη ΔΕΥΑΛ. Και αύριο, με ίδια μέσα ξεκινάνε οι προκαταρκτικές εργασίες για την πρώτη φάση του έργου το οποίο αποτελούσε ζητούμενο της τοπικής κοινωνίας. Σημειώνεται ότι, σήμερα, μέρος των λυμάτων του καταυλισμού, μεταφέρονται με ειδικά αυτοκίνητα στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού ή μέσω χειμάρρου καταλήγουν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 400.000 ευρώ, ποσό που προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους και χρόνος περαίωσής του είναι στις αρχές καλοκαιριού του 2019.