Μυτιλήνη: Ένταση από την κατάληψη της κεντρικής πλατείας από Αφγανούς

Μυτιλήνη: Ένταση από την κατάληψη της κεντρικής πλατείας από Αφγανούς

Ένταση επικράτησε σήμερα, Πέμπτη, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, όταν ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με στελέχη της δημοτικής αρχής και συνεργεία καθαριότητας ζήτησαν από τους 200 περίπου Αφγανούς πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν για τρίτη μέρα στην πλατεία, να αποχωρήσουν προκειμένου να καθαρισθεί ο χώρος και στη συνέχεια να επιστρέψουν σε αυτήν.

Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν αρχικά να αποχωρήσουν ενώ προθυμοποιήθηκαν να καθαρίσουν με τα ρούχα τους. Μάλιστα έβγαλαν τις μπλούζες τους και άρχισαν να σκουπίζουν την πλατεία με αυτές. Τελικά πείσθηκαν να αποχωρήσουν από τον κυρίως χώρο της πλατείας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες υπό τα συνεχή συνθήματα των διαδηλωτών για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι διαμαρτυρόμενοι διεκδικούν άμεση εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει και απεγκλωβισμό τους από το νησί, ενώ καταγγέλλουν τον θάνατο Αφγανού μετανάστη που όμως διαψεύδεται ακόμα και από τη διοίκηση του νοσοκομείου που επίσημα ανακοίνωσε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής, πάσχοντας από σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Οι Αφγανοί, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα έντυπα υποβολής αιτήματος ασύλου στους επικεφαλής τους, και δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την πλατεία μόνοι τους, υποστηρίζουν ότι για τον «θάνατο» του παραπάνω ευθύνεται ομάδα εθελοντών γιατρών από την Ολλανδία. Οι εθελοντές μετά τις καταγγελίες φοβούμενοι τις αντιδράσεις αποχώρησαν από τον καταυλισμό, κλείνοντας το ιατρείο.