Μυστική συνάντηση του «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους με τον CEO της ENI εξετάζει η Λευκωσία

Μυστική συνάντηση του «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους με τον CEO της ENI εξετάζει η Λευκωσία

Το ενδεχόμενο να έγινε στην Ρώμη μυστική συνάντηση του «υπουργού Εξωτερικών» των Τουρκοκυπρίων Κουτρέτ Όζερσαϊ με τον CEO της εταιρείας ΕΝΙ που κάνει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ διερευνά η Λευκωσία.

Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, η οποία σχολίαζε πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου «Ντογάν», ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης ανέλαβε να εξετάσει το θέμα, επικοινωνώντας με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναχώρηση του κ. Όζερσαϊ για την Ιταλία διαμέσου της Τουρκίας είχε κρατηθεί μυστική μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης, τόσο στην τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και στην Τουρκία.

Η τουρκική πλευρά αφήνει να εννοηθεί, ότι η επίσκεψη του κ. Όζερσαϊ στη Ρώμη «προέκυψε ύστερα από αίτημα της ιταλικής πλευράς». Όπως υποστηρίζεται, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας επικοινώνησε με το «υπουργείο Εξωτερικών» της «ΤΔΒΚ» και έτσι ο κ. Όζερσαϊ έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ρώμη. Την επίσκεψη γνώριζαν μόνο ο Μουσταφά Ακιντζί και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Τουφάν Έρχιουρμαν.

Σύμφωνα με τον πρακτορείο Dogan, η συνάντηση έγινε την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία ανανεώθηκε η παράνομη τουρκική Navtex (σ.σ. δέσμευση θαλάσσιας έκτασης για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στο χώρο διεξαγωγής των κυπριακών γεωτρήσεων).

Tο τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «δόθηκε εγγύηση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί βήμα προτού βρεθεί διπλωματική λύση στο νησί».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ΕΝΙ δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε μέρος της κρίσης και επιθυμεί να τραβήξει τον δρόμο του συμβιβασμού. Επίσης, αναφέρεται ότι «η ιταλική πλευρά πρότεινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά τη διπλωματία για την διευθέτηση της κρίσης».

Πηγή: ΑΜΠΕ