Μπορεί πράγματι να γίνει πόλεμος στα Βαλκάνια; – Οι δηλώσεις Γιούγκερ , η Μιτρόβιτσα, τα Σκόπια και η συμφωνία των Πρεσπών!

Μπορεί πράγματι να γίνει πόλεμος στα Βαλκάνια; – Οι δηλώσεις Γιούγκερ , η Μιτρόβιτσα, τα Σκόπια και η συμφωνία των Πρεσπών!

Του Κώστα Μπούρη

 

Πόσο πραγματική μπορεί να είναι η προειδοποίηση Γιούνγκερ για πόλεμο στα Βαλκάνια, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση σταθεί ανίκανη να αντιμετωπίσει και να λύσει τον «γρίφο» Βαλκάνια; Έναν γρίφο που έχει να κάνει τόσο με τη Μιτρόβιτσα, όσο και με το Τέτοβο. Έχει να κάνει με το Κόσοβο, τα Σκόπια, αλλά και την Αλβανία που αποτελούν τα φτωχότερα κράτη της Βαλκανικής χερσονήσου.

Η ανικανότητα της Ευρώπης να λύσει τον «γρίφο» φάνηκε τότε την δεκαετία του 1990. Τότε που νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να αποτρέψει τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Πολεμικές συρράξεις και βομβαρδισμοί που διήρκεσαν για περίπου 10 χρόνια άλλαξαν τον χάρτη των Βαλκανίων.

Τότε η νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Ένωση, κυριολεκτικά πιάστηκε στον ύπνο, από τις ΗΠΑ που ήθελαν να αναδομήσουν τα Βαλκάνια με βάση τα συμφέροντα τους βασιζόμενοι στις εθνότητες, όπως εκείνοι τις καταλάβαιναν. Συμφέροντα που βρήκαν έκφραση μέσα από τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς (απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) αλλά και τους αλβανικής καταγωγής κατοίκους που ήταν διάσπαρτοί στις χώρες των Βαλκανίων. Συμφέροντα που ήθελαν ακόμα και την εμπλοκή αλλά και τη συρρίκνωση της χώρας μας, ώστε να αναδομηθεί «πιο σωστά» ο χάρτης των Βαλκανίων (Μακεδονία – Θράκη – Ήπειρος).

Αφορμή η τότε Γιουγκοσλαβική διοίκηση. Αποτέλεσμα πόλεμος και καταστροφές!

Σήμερα, κοντά 20 χρόνια μετά τον πρώτο πυροβολισμό, το σκηνικό είναι πράγματι εκρηκτικό, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία του.

Τότε το 1990 η πάλε ποτέ Γιουγκοσλαβία βρισκόταν στα πρόθυρα της εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα από τα πιο δυνατά βιομηχανικά κράτη της Ευρώπης. Τότε έγιναν τα λάθη, οι προβοκάτσιες και ο πόλεμος που διέλυσαν το ομόσπονδο κράτος και τίναξαν στον αέρα τα Βαλκάνια.  Σήμερα η χώρα αυτή, ως Σερβία πλέον,  βρίσκεται και πάλι προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τότε το έκτρωμα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», που δημιούργησε ο Τίτο εντός της Γιουσγκοσλαβίας, έγινε κράτος.

Τότε εκείνη την εποχή περίπου διαλύθηκε και η Αλβανία, μια άλλη εστία –ανεξέλεγκτη- στη ταραγμένη ιστορία των Βαλκανίων.

Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, τα Βαλκάνια δεν ηρέμησαν! Το Κόσσοβο αλλά και τα Σκόπια αποτελούν ίσως το τελευταίο αγκάθι.

Σίγουρα δεν είναι τυχαία εξέλιξη οι καλές σχέσεις Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε και η πρόσφατη επίσκεψη Βούτσιτς στη Μιτρόβιτσα χωρίς την αντίδραση της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Σίγουρα δεν είναι τυχαία η ξαφνική «αγάπη» Ζάεφ – Τσίπρα και η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και μέσα σε όλα η Τουρκία που από τη μια στηρίζει Ζάεφ και από την άλλη χαρίζει αεροπλάνα και φτιάχνεi την πρώτη αεροπορική εταιρία της Αλβανίας με ένα αεροσκάφος παραχωρημένο από την κρατική Turkish Airlines!

Είναι και η Ρωσία που δεν θέλει να χάσει τον άλλοτε κραταιό θύλακα του άλλοτε ανατολικού μπλοκ, τα Βαλκάνια, από τα οποία μόνο η χώρα μας αποτελούσε και αποτελεί μέρος της Δύσης.

Άραγε οι προειδοποιήσεις Γιούγκερ έρχονται λίγο πριν την επόμενη «ώρα μηδέν» των Βαλκανίων;

Όπως και να έχει, μια παραχώρηση της Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, στη Σερβία, σίγουρα θα συνοδευτεί με «ανταλλάγματα» και το …πλησιέστερο αντάλλαγμα λέγεται Τέτοβο και ανήκει στα Σκόπια, στην λεγόμενη  Република Македонија, δηλαδή στα Σκόπια που πλέον βράζουν στη δίνη της πολιτικής αναταραχής.

 

Πρόσφυγες από το Κόσοβο μεταφέρονται σε καταυλισμό στα Σκόπια

 

Για πόλεμο στα Βαλκάνια προειδοποίησε πριν μερικές μέρες και ο Ζάεφ ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, υπερασπιζόμενος τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που όπως φαίνεται θα αποτελέσει το νέο πυρήνα πολέμου στα Βαλκάνια, επειδή τα σύνορα δεν αλλάζουν με τριαντάφυλλα αλλά με συρράξεις.

Και αυτή τη φορά τα πράματα είναι απλά: Αν η Σερβία πάρει τη Μητρόβιτσα, τότε και το Κόσοβο θα πάρει το Τέτοβο.

Ίσως λοιπόν να μην είχε άδικο ο πρόεδρος Γιούγκερ που έκανε λόγο για απειλή πολέμου στα Βαλκάνια!