“Μπλοκάρει” το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο Πιτσιλής – Κατάργησε τη νυκτερινή βάρδια των τελωνειακών!

“Μπλοκάρει” το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο Πιτσιλής – Κατάργησε τη νυκτερινή βάρδια των τελωνειακών!

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι ίσως το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Ευρώπης που κλείνει το βράδυ! Όχι δεν κλείνει όλο το λιμάνι αλλά ένα κομβικό του σημείο, το τελωνείο, αφού με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να περιορίσει από τις 6 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ σε καθημερινή βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα, το ωράριο λειτουργίας του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης, που καλύπτει την Ελεύθερη Ζώνη της ΟΛΘ ΑΕ στην πύλη 16.

Μία απόφαση που είναι αναχρονιστική και φέρνει σε δύσκολη θέση τη διοίκηση του ΟΛΘ που πρόσφατα ιδιωτικοποιήθηκε.

Η απόφαση που κοινοποιήθηκε παραμονή του 15Αυγούστου, έρχεται να νομιμοποιήσει τις κινητοποιήσεις των τελωνειακών που απέχουν από τη νυκτερινή βάρδια εδώ και καιρό.

 

 

Η εξέλιξη αυτή που φέρνει το λιμάνι πίσω σε άλλες εποχές, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη διοίκηση. Το θέμα το είχε θίξει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, Σωτήρης Θεοφάνης, στη συνέντευξη Τύπου για την ανάληψη της διοίκησης. Τότε είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι το θέμα θα λυθεί, όμως όπως αποδεικνύεται ο κ. Πιτσιλής είχε άλλη γνώμη.

Η απόφαση αυτή προκαλεί πολλά προβλήματα στην λειτουργία του λιμανιού μειώνοντας έτσι τις δραστηριότητες και αυξάνοντας τον χρόνο παράδοσης των εμπορευμάτων. Για το λόγο αυτό έχουν αντιδράσει κατ’ επανάληψη τόσο οι παραγωγικοί φορείς (Επιμελητήρια, ΣΕΒΕ, ΣΒΒΕ κ.λπ.), όσο και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι χρήστες του λιμανιού (ναυτικοί πράκτορες, εκτελωνιστές, μεταφορείς κ.λπ.), οι οποίοι δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους.

Η απόφαση αυτή της ΑΔΑΕΕ προκαλεί προβλήματα στην επιχειρηματικότητα και στο εμπόριο της Θεσσαλονίκης, την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με δυσβάστακτους φόρους.

Για το θέμα αναμένεται από Δευτέρα έντονη αντίδραση του ΟΛΘ αλλά και των φορέων, αφού η αναχρονιστική αυτή απόφαση πλήττει σοβαρά το λιμάνι και την επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά τους οι τελωνειακοί που απέχουν από την νυχτερινή βάρδια στην Πύλη 16 τους τελευταίους έντεκα μήνες, επικαλούνται τις αντίξοες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στη διάρκεια της νύχτας.